©Unsplash

Deze nieuwe functie in Android 15 maakt je telefoon onbruikbaar voor dieven

Deze nieuwe functie in Android 15 maakt je telefoon onbruikbaar voor dieven

15 mei - 19:13

Na een update van Android gaan smartphones binnenkort proberen te herkennen of ze zijn gestolen. Is dat het geval, dan wordt de telefoon automatisch onbruikbaar voor de dief gemaakt.

De nieuwe functie in Android 15 is vanavond aangekondigd door Android-vicepresident Dave Burke tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Onderliggende software zoekt naar hints dat iemand anders er met je telefoon vandoor is gegaan. "We gebruiken AI. AI lost al onze problemen op", aldus Burke grappend tijdens de presentatie. In de praktijk schuilt er een complex algoritme achter dat zoekt naar ongebruikelijke activiteit.

Telefoon vergrendeld, notificaties onleesbaar

Blijkt een toestel gestolen, dan wordt hij vergrendeld en kan hij alleen met een wachtwoord weer worden geopend. Daarnaast wordt de inhoud van alle binnenkomende notificaties onleesbaar gemaakt. De dief kan hierdoor niet bijvoorbeeld je sms’jes lezen om een eenmalig wachtwoord te ontfutselen.

Het wordt ook mogelijk de telefoon op afstand te vergrendelen. Heeft de diefstaldetectie niet door dat hij in verkeerde handen is, dan kun je hem alsnog met de hand beveiligen.

De diefstaldetectie zit in Android 15, dat later dit jaar voor ondersteunde Android-telefoons zal verschijnen.

Lees meer over Android en meld je aan voor onze nieuwsbrief.