©Sony

Sony onthult twee nieuwe smartphones, dit valt er op

Sony onthult twee nieuwe smartphones, dit valt er op

15 mei - 17:44 Laatste update: 21:11

Sony is al heel lang geen klinkende naam meer op het gebied van smartphones. Wel zijn de Sony-telefoons nog steeds aantrekkelijk voor wie veel uit de camera wil halen. De Sony Xperia 1 VI en Xperia 10 VI zijn de twee nieuwe smartphones van het Japanse merk.

Lang geleden werd ik erg enthousiast van de Sony Xperia Z. Een toestel dat, voor die tijd, vrij revolutionair was. Niet in de minste plaats door de vorm, dikke knop aan de zijkant en opvallende kleuren. Toch is het het merk niet gelukt om marktaandeel te behouden. Inmiddels is er in Nederland geen smartphone-team meer en opereert het merk in de marge.

Sony heeft een niche opgezocht wat betreft smartphones. De modellen die nu uitkomen, hebben heel veel focus op de camera. Niet zo heel gek wanneer je weet dat Sony een populair merk is onder fotografen. Ook de twee nieuwste modellen moeten het van de camera hebben.

Xperia 1 VI

De Xperia 1 VI is de nieuwste premium smartphone. Dit toestel krijgt de beschikking over een telezoomlens die tot 7,1 keer kan inzoomen. De 24 mm-groothoeklens is uitgerust met de 'Exmor T for mobile'-sensor. Deze sensor zorgt voor goede prestaties bij weinig licht en een hele snelle autofocus. Daarnaast is er automatische tracking van onder andere de menselijke vorm. Dit helpt de snelle autofocus bij bewegende objecten en personen.

Sony heeft ook een rijke geschiedenis als het gaat om beeldschermen. De Sony Bravia-televisies zijn een goed voorbeeld daarvan. De Xperia 1 VI maakt gebruik van een 6,5 inch HD OLED Bravia Display met een 120 Hz refreshrate. Het bedrijf zet AI in om de beeldkwaliteit van de televisies naar de smartphone te brengen. Wel opvallend: waar voorgaande Xperia 1-telefoons een 4K-scherm hadden, moet deze VI-versie het stellen met een 1080p-scherm.

Op het gebied van geluid heeft deze Xperia 1 VI ook wat te bieden. Zo heeft dit toestel nog gewoon een 3,5 mm aansluiting voor bedrade koptelefoons en een krachtigere speaker. Deze moet minder vervorming hebben bij een hoog volume.

De accu van dit toestel is 5.000 mAh en gaat volgens Sony twee dagen mee. Het toestel ondersteunt snelladen waarmee het in 30 minuten voor 50 procent kan opladen. Het toestel draait op een Snapdragon 8 Gen 3- chipset met 12GB aan werkgeheugen en 256 GB aan interne opslag. De Xperia 1 VI is verkrijgbaar vanaf begin juni voor 1399 euro.

Xperia 10 VI ​

De Xperia 10 VI ​is een toestel uit de midrange, met een vriendelijkere prijs in ruil voor iets mindere specificaties. Dit toestel heeft een 6,1 inch oledscherm met een refreshrate van 60Hz.

De camera’s hebben een hybride zoom van 6x maar hebben nog steeds optische- (OIS) en elektronische beeldstabilisatie (EIS). Net als zijn veel duurdere broers of zus kun je op deze smartphone een bedrade hoofdtelefoon aansluiten. Ook de accu van 5000 mAh is hetzelfde alleen is er geen snelladen aanwezig.

De chipset in de Xperia 10 VI is een Snapdragon 6 Gen 1 met een werkgeheugen van 6 GB en een intern geheugen van 128 GB. De Xperia 10 VI kost 399 euro.

Lees meer nieuws over smartphones en blijf op de hoogte met onze Bright-app.