©Unsplash

Tiktokkers klagen de Amerikaanse regering aan vanwege voorgenomen verbod op app

Tiktokkers klagen de Amerikaanse regering aan vanwege voorgenomen verbod op app

16 mei - 12:10 Laatste update: 12:15

Het is er nog niet doorheen maar wel heel erg dichtbij, het verbod op TikTok in de VS. Daar is Bytedance niet blij mee maar ook de gebruikers van het platform zijn boos. Zij dagen de regering voor de rechter.

TikTok is en was een echte ‘game changer' in social media. De manier en de snelheid waarop de app de harten wist te winnen van de gebruikers is opmerkelijk. Dat kun je overigens ook negatief uitleggen, omdat de app verslavend is en ontzettend Chinees. Dat laatste is een doorn in het oog van de Amerikaanse regering. Deze vermoeden dat de Chinese machtshebbers hier achter zitten en daarom hebben ze het bedrijf een ultimatum gesteld. Voldoen ze daar niet aan dan zal de app verboden worden.

Rechtszaak

Bytedance, het bedrijf achter TikTok, is het daar natuurlijk niet mee eens. het bedrijf heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse regering. De VS stelt dat ze Bytedance een keuze geven, de app in Amerikaanse handen of sluiten, geven. Bytedance vindt dat geen keuze en verzoekt de rechter om de ‘Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act’ teniet te doen

Het bedrijf staat niet alleen met zijn rechtszaak tegen de autoriteiten. Er staan ook gebruikers van de app op die op hun beurt een rechtszaak gaan voeren waarin ze pleiten voor de app en tegen hierboven beschreven act.

Volgens de gebruikers hebben ze via TikTok hun stem gevonden, nieuwe vrienden gemaakt en kennisgemaakt met andere manieren van denken en doen. Een verbod van TikTok wordt deze manier van expressie en communicatie hen ontnomen. Het is niet de eerste keer dat gebruikers een verbod voorkomen op de app.

Creators

Overigens lezen we dat de groep van 8 allemaal creators zijn. Dan zouden we kunnen aannemen dat geld hier ook een belangrijke factor speelt. Een grote following op TikTok stelt creators, makers in goed Nderlands, in staat een hele goede belegde boterham te verdienen. Een verbod zal een enorm verlies betekenen voor deze makers. Overigens betaald Bytedance de proceskosten voor deze rechtszaak.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.