Nieuwe goedkope batterij gaat zestien keer langer mee

© ThorBalkhed

Nieuwe goedkope batterij gaat zestien keer langer mee
16 mei om 22:03
Laatste update: 16 mei om 22:12

Zweedse wetenschappers hebben een nieuwe batterij ontworpen die is gemaakt van zink en lignine, een afvalstof uit de papierindustrie. Deze veelbelovende batterijen kunnen veel vaker opladen dan lithium-ion batterijen. Bovendien zijn deze batterijen volgens de onderzoekers veel goedkoper te produceren.

De batterij van een iPhone 14 is ontworpen om na 500 keer opladen en ontladen nog 80 procent capaciteit over te hebben. De nieuwe batterij uit Zweden kan dat maar liefst 8000 keer voor hij op hetzelfde punt belandt. Als je hem een keer per dag oplaadt, kan je dus meer dan twintig jaar vooruit met een batterij, zeggen de onderzoekers.

Milieuvriendelijk en goedkoop

De nieuwe batterij is bovendien gemaakt van zink en lignine, twee materialen die zowel goedkoop als milieuvriendelijk zijn. Lignine is een afvalproduct van de papierindustrie en wordt op deze manier goed gebruikt als grondstof voor een nieuw product.

"Zowel zink als lignine zijn supergoedkoop en de batterij is gemakkelijk recyclebaar. En als je de kosten per gebruikscyclus berekent, wordt het een extreem goedkope batterij vergeleken met lithium-ionbatterijen", zegt een van de onderzoekers, Ziyauddin Khan.

Thuisbatterij

De batterij zou verder een vergelijkbare energiedichtheid moeten hebben als een loodzuurbatterij, die nog steeds in auto’s wordt gebruikt als bijvoorbeeld startaccu. Hij is alleen wel een stuk minder giftig.

Een probleem waar vergelijkbare batterijen mee kampten was de snelle ontladingstijd. In een paar uur was de batterij alweer leeg, zelfs als je hem niet gebruikte. De nieuwe batterij kan een week lang opgeladen blijven. Nog niet zo lang als de lithium-ion batterijen in je smartphone dus, maar wel lang genoeg voor bijvoorbeeld een thuisbatterij.

Wetenschappers van drie Zweedse universiteiten werkten samen aan het onderzoek naar de nieuwe batterij. Ze hebben de resultaten gepubliceerd in het vakblad Energy and Environmental Materials. 

In combinatie met zonnepanelen

Waar de batterijen nu nog erg klein worden gemaakt, denken de onderzoekers dat het mogelijk is om met dezelfde technologie batterijen van het formaat van een autobatterij te maken. Omdat deze batterijen zo goedkoop worden, kunnen ze goed gebruikt worden in ontwikkelingslanden waar al wel zonnepanelen zijn, maar waar de energie nog niet kan worden opgeslagen.

Door deze batterijen te gebruiken in plaats van conventionele modellen, zijn die landen ook een stuk duurzamer bezig. En als de batterij er na twintig jaar mee stopt, is hij ook weer te recyclen.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.