Samenwerktool Slack in verlegenheid gebracht door AI-training

©Pexels

Samenwerktool Slack in verlegenheid gebracht door AI-training
18 mei om 14:00

Samenwerkingstool Slack heeft flink wat gebruikers tegen zich in het harnas gejaagd door ongevraagd hun data te gebruiken om AI te trainen. Het chatprogramma dat in handen is van het grote Salesforce maakt gebruik van zijn eigen gebruikersdata om nieuwe AI-diensten te trainen. Dat doet het niet door proactief toestemming te vragen en dat schiet mensen het verkeerde keelgat. 

Je moet Slack zelf een e-mail sturen als je niet wil dat jouw gegevens worden gebruikt om de kunstmatige intelligentie te trainen. Dit is te lezen in een privacybeleidsdocument dat door iemand werd opgesnord en nu zorgt voor veel onvrede over de gang van zaken. Op Hacker News is te lezen dat Slack zijn AI traint met data van gebruikers, zonder dat ze hier helder van de op de hoogte werden gesteld. Slack laat gebruikers standaard meedoen, en het kost een e-mail (niet eens een online formulier of pop-up) om te zorgen dat jouw gegevens hiervoor niet worden ingezet.

Je data gebruikt voor AI-training

Wat mensen ook tegen de borst stuit is dat de AI-producten waarvoor het wordt gebruikt niet worden genoemd in het privacybeleid, zoals Slack AI. Deze tool laat je antwoorden en samenvattingen zoeken in conversaties. Die naam is alleen nergens te vinden, dus het is niet eens duidelijk of het privacybeleid hierop ook van toepassing is. Ook is er wat onduidelijkheid over ‘global models’ en ‘AI models’: is dat hetzelfde? In ieder geval zegt Slack dat het geen klantdata gebruikt om Slack AI te trainen.

Wat echter niet helpt is dat Slack juist zegt dat jij in controle bent over je data. Zo voelt het niet voor iedereen. Slack zegt overigens in het beleid wel dat het gebruik van klantdata om modellen te trainen wel een limiet heeft. Tegen TechCrunch is gezegd: “Slack heeft machine learning-modellen op platformniveau voor zaken zoals kanaal- en emoji-aanbevelingen en zoekresultaten. We bouwen of trainen deze modellen niet op zo'n manier dat ze een deel van de klantgegevens zouden kunnen leren, onthouden of kunnen reproduceren.”

Slack

Het is in ieder geval duidelijk dat het aan Slack is om zijn privacybeleid te updaten en wat duidelijker te maken voor zijn gebruikers. Het zou ook charmant zijn als er een iets actievere manier werd gevonden waarmee je kon zorgen dat je data niet meer kan worden gebruikt in de training. Of Slack dat ook van plan is, is nog onbekend.

Lees meer technieuws op Bright.nl.