©Mercedes

Mercedes trekt zijn plannen voor elektrische auto’s in door rekenfout

Mercedes trekt zijn plannen voor elektrische auto’s in door rekenfout

20 mei om 08:00

Het ene na het andere autobedrijf trekt zijn ambitieuze plannen voor het stimuleren en produceren van elektrische auto’s in. Mercedes is het volgende bedrijf, nadat we eerder al berichtten dat Volkswagen de focus verlegt van volledig elektrisch naar plug-in hybrid. Mercedes zegt een miscalculatie te hebben gemaakt.

Mercedes geeft aan dat het een verkeerde berekening maakte toen het zei dat het in 2030 alleen nog elektrische auto’s zou verkopen. Het blijft ook na 2030 auto’s maken met geëlektrificeerde verbrandingsmotoren en dat zal het ook nog vele jaren blijven doen, volgens een artikel van de Duitse krant Handelsblatt. Vier insiders bij het bedrijf zouden hebben gezegd dat het MB.EA-Large platform inmiddels niet meer wordt doorontwikkeld door de tegenvallende verkopen van elektrische auto’s. Het budget voor dit platform was miljarden euro’s en Mercedes heeft flink moeten snijden. 

Mercedes EQS

Klanten zouden vooral de EQS links laten liggen, een luxe sedan die geheel elektrisch rijdt. De EQS zou de toon moeten aangeven voor Mercedes en de plannen rondom elektrisch rijden, maar die toon is helaas niet zo optimistisch als het Duitse autobedrijf had verwacht. Het MB.EA-platform zou de basis worden voor de C-klasse en de GLC, waarbij de MB.EA-Large juist voor de grotere bolides werd ontwikkeld, zoals de S-klasse, GLS, E-klasse en GLE. Nu zal Mercedes volgens de krant de EVA2-architectuur gebruiken. Mogelijk wisselt EVA2 naar 800 volt, maar ook dat is nog een gerucht.

Mercedes heeft Electrive meer uitleg gegeven naar aanleiding van het Handelsblatt-verhaal, namelijk dat het duurzame efficiëncy tussen nieuwe en bestaande modelseries gebruikt om haar productportfolio te ontwikkelen en dat marktomstandigheden en klantwensen het tempo ervan bepalen. Het zegt: "We zullen de perfecte Mercedes bouwen voor elke klantbehoefte. We zullen tot ver in de jaren 2030 flexibel voertuigen kunnen aanbieden met zowel volledig elektrische aandrijfsystemen als geëlektrificeerde hightech verbrandingsmotoren." Wel is het nog onduidelijk wat Mercedes precies bedoelt met zo’n geëlektrificeerde verbrandingsmotor. Mogelijk doelt het hiermee op plug-in hybrids zoals Volkswagen.

Lees meer over elektrische auto's en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.