© Mercedes

Mercedes weigert vernieuwd Apple CarPlay te ondersteunen, dit is waarom

Mercedes weigert vernieuwd Apple CarPlay te ondersteunen, dit is waarom

30 april om 00:45
Laatste update: 30 april om 03:37

Mercedes-Benz wil niet dat Apple CarPlay alle schermen in je auto overneemt. De Duitse autofabrikant gaat daarom de nieuwe generatie van CarPlay niet ondersteunen. Mercedes focust zich liever op het uitbreiden van zijn eigen besturingssysteem.

Apple start binnenkort met de uitrol van de nieuwe generatie van CarPlay, waarbij het systeem het hele dashboardscherm van je auto kan overnemen. Je ziet dan bijvoorbeeld ook de snelheidsmeter en kilometerteller. Ook kun je meerdere kernfuncties van de auto direct via CarPlay bedienen, zoals de airco en de stoelverwarming. Mercedes-Benz heeft echter geen zin om hier aan mee te werken. "Om het hele scherm aan iemand anders over te laten? Het antwoord is nee", zegt Mercedes-topman Ola Källenius tegen Decoder.

'Eigen systeem is beter'

Mercedes wil zich juist onderscheiden met zijn eigen besturingssysteem, benadrukt Källenius. "Ons Mercedes-Benz besturingssysteem is het centrale zenuwstelsel in het brein van de auto, waarvan infotainment maar een van de vier domeinen is." Naast infotainment zijn volgens hem onder meer geautomatiseerd rijden, het aandrijfsysteem en het batterijbeheer ook erg belangrijk. 

Het nieuwe Mercedes-systeem moet dit allemaal samenbrengen. "Het is één holistische software-architectuur. Dus als je een superieure klantervaring wilt creëren, moet je daar als geheel over nadenken. Alleen de autofabrikant kan dit allemaal samenbrengen. Er is geen techbedrijf die zelfs maar de ambitie heeft om dat hele ding goed te doen", aldus Källenius.

Google Maps

Mercedes werkt wel samen met Google voor een nieuwe navigatie-functie in zijn auto's op basis van Google Maps. Daarbij is het technische team van het Duitse bedrijf nauw betrokken. Dat moet uiteindelijk volgens Källenius een betere ervaring voor klanten opleveren. 

Apple CarPlay

Mercedes-Benz blijft wel de eerste versie van Apple CarPlay ondersteunen, net als Android Auto. Met de huidige versie van CarPlay kun je het scherm in het infotainmentsysteem gebruiken als verlengstuk van je iPhone. Je kunt onder meer navigeren, muziek luisteren en berichten lezen en versturen. 

De eerste automerken die de tweede generatie van Apple CarPlay gaan gebruiken zijn Porsche en Aston Martin. Verder werkt Apple samen met onder meer Renault, Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Nissan, Polestar en Volvo.

Lees meer auto-nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.