OpenAI-blunder: Scarlett Johansson 'geschokt en kwaad' om imiteren stem

©Wikimedia Commons

OpenAI-blunder: Scarlett Johansson 'geschokt en kwaad' om imiteren stem
21 mei om 10:53

OpenAI trok zijn AI-stem 'Sky' terug, omdat die te veel zou klinken als actrice Scarlett Johansson. Nu heeft de actrice op de situatie gereageerd, en staat OpenAI er nog slechter op.

Het begint een raar verhaal te worden voor OpenAI. Het bedrijf trok de stem 'Sky' terug uit ChatGPT. Een specifieke reden noemt het bedrijf niet, maar OpenAI ontkent wel dat Sky een imitatie is van actrice Scarlett Johansson. "We vinden dat AI-stemmen niet expres de herkenbare stem van een bekendheid moeten imiteren", schrijft OpenAI.

Maar vinden ze dat echt? OpenAI-topman Sam Altman plaatste onlangs nog een bericht met enkel de tekst 'her' op X, voorafgaand aan de presentatie van de nieuwste ChatGPT-versie. Voor wie 'm niet kent: de film 'Her' draait om een AI met bovenmenselijke intelligentie, gespeeld door Scarlett Johansson. En die actrice is wel degelijk benaderd door OpenAI, schrijft ze nu in een reactie aan NPR. OpenAI wilde haar stem wel hebben, heel graag zelfs.

Johansson sloeg aanbod af

"Afgelopen september kreeg ik een aanbod van Sam Altman, die me wilde inhuren om het huidige ChatGPT 4.0-systeem in te spreken", schrijft Johansson in haar verklaring. "Hij zei dat hij vond dat mijn stem geruststellend zou zijn voor mensen. Na veel overweging en om persoonlijke redenen heb ik het aanbod afgewezen", aldus de actrice.

Maar dan: "Negen maanden later merkten mijn vrienden, familie en het grote publiek allemaal op hoeveel het nieuwste systeem met de naam 'Sky' als mijn stem klonk", aldus Johansson. "Toen ik een demo hoorde, was ik geschokt, kwaad en in ongeloof dat de heer Altman een stem zou zoeken die zo eng vergelijkbaar klinkt als die van mij, dat zelfs mijn beste vrienden en nieuwsmedia het verschil niet kunnen horen", schrijft Johansson.

Dit is geen toeval

Het 'her'-bericht van Altman is de actrice ook niet ontgaan. "Dat insinueert dat de gelijkenis bewust is", vindt de actrice. En om het nog bonter te maken: twee dagen voor de onthulling van ChatGPT 4.0 is de agent van Johansson naar eigen zeggen nog benaderd door OpenAI, om te vragen of de actrice het aanbod wilde heroverwegen.

Dat klinkt toch verdacht veel alsof OpenAI willens en wetens een actrice heeft ingehuurd die klinkt als Johansson, iets dat veel mensen inderdaad vonden, in de hoop dat de actrice alsnog akkoord zou gaan. "Ik voelde me genoodzaakt om een jurist in te huren", schrijft Johansson nu. De actrice wijst op de noodzaak voor transparantie en duidelijkeid rond dit soort dingen, "juist in tijden met zorgen over deepfakes en het beschermen van ons uiterlijk en ons werk."

Dit verhaal krijgt vast nog een staartje, maar het is ook de zoveelste botsing tussen de makers van AI aan de ene kant en media, journalistiek en kunst aan de andere kant. Keer op keer blijkt dat kunstmatige intelligentie tegen de regels en afspraken in tóch artikelen heeft gekopieerd. En muziek, foto's, films series: alles wordt opgestofzuigerd door AI, met pas naderhand eventueel een excuses en een eventuele regeling.

Zou dit voorval met Johansson de laatste zijn?

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.