© Kirin

Deze elektrische lepel bootst de smaak van zout na

Deze elektrische lepel bootst de smaak van zout na

22 mei om 15:56

Het Japanse bedrijf Kirin heeft een elektrische lepel gemaakt die de smaak van zout moet nabootsen. Dat gebeurt aan de hand van kleine elektroden die je tong kleine schokjes geven wanneer je eet. Het apparaat moet eten zout doen smaken wanneer het dat niet is.

De elektroden in de elektrische lepel zorgen ervoor dat natriumionmoleculen op je tong geconcentreerd worden tijdens het eten. Daardoor wordt het gevoel van een zoute smaak gesimuleerd. De bedoeling is om mensen in staat te stellen natriumarm voedsel te eten, zonder in te boeten op vlak van smaak. 

De lepel weegt 60 gram en wordt aangedreven door een herlaadbare lithium-ionbatterij. Het apparaat is gemaakt van plastic en metaal. De lepel verhoogt de perceptie van zoute smaak met wel 50 procent, aldus Kirin in een persbericht.

(Niet zo) gekke professor

De technologie achter de lepel is niet zomaar uitgevonden door een gekke professor in zijn kelder. Het eerste prototype werd gemaakt door de Japanse wetenschapper Homei Miyashita. Hij toonde aan dat de technologie werkt, aanvankelijk met eetstokjes. Miyashita sloeg vervolgens de handen in elkaar met Kirin, vooral bekend van zijn Japanse biertjes, om de lepel te ontwikkelen. 

Miyashita kreeg vorig jaar de Ig Nobelprijs voor zijn uitvinding. Dat is een parodie op de Nobelprijs die wordt uitgereikt aan wetenschappers die ludieke onderzoeken uitvoeren, maar die tegelijkertijd mensen aanzetten tot denken.

Maandag werd de lepel voor het eerst op de markt gebracht. De kans dat je er een kunt bemachtigen, is zeer klein. Aanvankelijk worden slechts 200 exemplaren verkocht in Japan. Later moeten de lepels ook op grote schaal geproduceerd worden. Kirin hoopt dat het binnen vijf jaar een miljoen stuks kan verkopen. 

Meer over wetenschap en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.