© Canva/ICQ

Nostalgie: chatdienst ICQ stopt ermee

Nostalgie: chatdienst ICQ stopt ermee

25 mei om 12:57

De chatdienst ICQ stopt er over een maand mee. Na decennialang trouwe dienst is het vanaf 26 juni 2024 over en uit met de beroemde chatdienst, die de voorloper is geweest voor diverse chatprogramma’s, zoals MSN Messenger, maar zelfs WhatsApp.

ICQ startte op 15 november 1996 door 4 studenten uit Israël onder de naam Mirabilis. Het was in de jaren ‘90 voor veel mensen de manier om contact te leggen met mensen over de hele wereld. Je installeerde het op je computer, maakte internetverbinding en je kon dan op basis van vrij lange cijferreeksen (UIN genaamd) mensen vinden op de chat-app, die herkenbaar was aan het groene bloemenlogo met één rood blaadje. ICQ uitgesproken in het Engels leest ‘I seek you’, wat ‘ik zoek jou’ betekent. Bijzonder was dat je in de eerste jaren van ICQ realtime zag wat de ander aan het typen was.

ICQ

Het had miljoenen gebruikers die dagelijks actief waren en werd in 1998 gekocht door AOL. In 2001 ging het nog heel goed met meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers, maar daarna kwam MSN Messenger dat net even wat laagdrempeliger was, waardoor veel mensen daarop overstapten. Later kwamen er telefoons en werd er in het Westen vooral gebruikgemaakt van WhatsApp en iMessage.

Echter bleef ICQ in onder andere Rusland heel populair en het werd in 2010 dan ook aan het Russische Digital Sky Technologies verkocht (bekend van Mail.ru, VK Messenger en VK Workspace). Inmiddels heet dit VK Group en op de website van ICQ-eigenaar VK Group is nu te lezen dat ICQ stopt en dat mensen wordt aangeraden om naar VK Messenger en VK Workspace over te stappen. ICQ is 26 jaar geworden en heeft overigens inmiddels ook apps voor Android en iOS: het is dus niet al die tijd alleen een PC-aangelegenheid gebleven. 

VK Group

VK Group zegt niet waarom het met ICQ stopt, maar waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat het meer focus wil leggen op zijn andere programma’s, waarnaar het ook verwijst: VK Messenger en VK Workspace. 

Volg het tech-nieuws met onze nieuwe app voor iOS en Android.