©Unsplash

WhatsApp laat je chatten met gebruikers van andere apps: zo werkt het

WhatsApp laat je chatten met gebruikers van andere apps: zo werkt het

6 februari - 23:59 Laatste update: 7 februari - 00:03

WhatsApp maakt het vanaf maart mogelijk om te chatten met gebruikers van andere berichtendiensten. In een nieuw onderdeel van WhatsApp kun je dan berichten ontvangen van mensen die een andere chatapp gebruiken.

Net als andere grote online-platforms moet WhatsApp binnenkort veranderingen doorvoeren om te voldoen aan de strenge EU-regels Digital Markets Act (DMA). Voor WhatsApp is de meest ingrijpende wijziging dat de app het communiceren met gebruikers van andere berichtendiensten moet gaan ondersteunen. Door deze interoperabiliteit kun je straks in WhatsApp berichten ontvangen van gebruikers van bijvoorbeeld Telegram, Signal of Discord, en vice versa. 

Onlangs dook in een testversie van WhatsApp al het nieuwe onderdeel 'Chats van Derden' op. Dat was een concrete aanwijzing dat de chatdienst zich voorbereidt op de interoperabiliteit met externe apps. De interoperabiliteit heeft betrekking op tekstberichten, afbeeldingen, spraakberichten, video’s en bestanden. Hoe het in de praktijk zal werken en tussen welke apps het gaat, hangt af van welke bedrijven er meedoen. WhatsApp is als de grootste chatapp van Europa verplicht dit in te voeren.

Versleuteling

Een groot punt van zorg is de beveiliging van de berichten. WhatsApp moet die versleuteld houden als het andere chatdiensten gaat integreren. "Er bestaat een spanning tussen een gemakkelijke manier om deze interoperabiliteit aan derden aan te bieden, en tegelijkertijd het hoog houden van onze eisen op gebied van privacy, veiligheid en integriteit", zegt Dick Brouwer, een technische topman bij WhatsApp, tegen Wired.

WhatsApp wil het liefst dat de chatapps waarmee het verbinding maakt hetzelfde Signal-encryptieprotocol gebruiken om berichten te versleutelen. Daarop zijn de systemen van Meta ook gebaseerd. Om berichten te kunnen verzenden, moeten externe apps de inhoud versleutelen met behulp van het Signal Protocol en deze verpakken in berichtregels in XML. Bij het ontvangen van berichten moeten apps verbinding maken met de servers van WhatsApp.

Meta staat ook open voor apps die andere encryptieprotocollen gebruiken, zolang ze kunnen bewijzen 'dat ze voldoen aan de beveiligingsnormen die WhatsApp in zijn richtlijnen schetst'. Of ook Apple zich met iMessage aan dezelfde DMA-regels moet houden, is overigens nog de vraag.

Je moet het zelf aanzetten

Als gebruiker van WhatsApp moet je deze nieuwe functie wel eerst zelf inschakelen. Daarna kun je de berichten van andere apps ontvangen in een nieuw gedeelte in je inbox.

"De gedachte is om ze in een aparte inbox te plaatsen, aangezien deze netwerken verschillend zijn", aldus Brouwer. "We kunnen niet hetzelfde niveau van privacy en veiligheid bieden." Als WhatsApp sms zou toevoegen, zou daar ook een aparte inbox voor worden gemaakt, zegt Brouwer, al zijn er volgens hem nog geen plannen om sms te gaan ondersteunen.

Invoering

WhatsApp heeft nog tot maart de tijd om een begin te maken met de veranderingen. In die maand wil Meta meer details bekendmaken over de overeenkomst die andere berichtendiensten met het bedrijf kunnen aangaan als ze op WhatsApp aangesloten willen worden. Daarna heeft Meta nog wel 'enkele maanden' nodig om de wijziging voor alle gebruikers door te voeren.

Lees meer nieuws over WhatsApp en blijf op de hoogte met het Bright WhatsApp-kanaal.