AI-leerkrachten komen op, maar zijn ze wel capabel genoeg?

© Unsplash

AI-leerkrachten komen op, maar zijn ze wel capabel genoeg?
25 mei om 21:30

Scholieren die problemen hadden op school, hadden vroeger weinig opties. Ze konden meer uren studeren tot ze een probleem doorhadden, het internet gebruiken om hopelijk een antwoord te vinden of geld betalen voor bijles. Kunstmatige intelligentie brengt daar nu verandering in.

Verschillende scholieren spraken met Techcrunch over de manier waarop AI-leerkrachten hun leven hebben veranderd. Door op generatieve AI gebaseerde apps zoals Answer AI te gebruiken, verbeterden hun punten op school. Answer AI kan problemen oplossen nadat je een foto stuurt en legt in detail uit hoe het tot een antwoord komt. Een jaarabonnement kost volgens een van de scholieren die met Techcrunch sprak evenveel als een uur bijles.

Dergelijke apps worden steeds populairder. In de VS worden vijf van de populairste 20 onderwijs-apps aangedreven door AI. Dat blijkt uit cijfers van Data.ai. Daarnaast heb je ongetwijfeld ook studenten die chatbots als ChatGPT gebruiken om papers te schrijven, teksten te bewerken en meer.

Voor- en nadelen

De voordelen zijn volgens de studenten die met Techcrunch spraken legio. AI is onder meer goedkoper dan privé bijles. Het is ook mogelijk om gepersonaliseerd te werk te gaan, omdat AI kan onthouden hoe je studeert. AI heeft ook nooit een slechte dag, komt nooit te laat en heeft oneindig veel geduld.

Toch zijn er nog aanzienlijke beperkingen. De meeste AI-leerkrachten werken tot nu toe als gewone chatbots. Daarnaast maakt AI ook nog regelmatig fouten, bekend als ‘hallucinaties’. Studenten die gebruikmaken van AI, kunnen dus niet zomaar klakkeloos antwoorden overnemen, maar moeten zelf kritisch nadenken.

Lees meer over AI en volg het tech-nieuws met onze nieuwe app voor iOS en Android.