©Cambridge

Wetenschappers kunnen sensoren op je printen die je niet voelt

Wetenschappers kunnen sensoren op je printen die je niet voelt

26 mei om 14:34

Ze zijn 50 keer dunner dan een mensenhaar en dat maakt ze perfect om te gebruiken op de huid: onzichtbare sensoren. Wetenschappers is het gelukt om ze direct op de huid te printen.

Deze sensoren zijn draadvormig en de inspiratie om dit te maken was spinrag. Het is dun, het is milieuvriendelijk en doorzichtig. Wetenschappers printen het op allerlei natuurlijke materialen zoals de huid van een mens, maar ook op een bloemblaadje. Het is een doorbraak in bio-elektronica. want deze ultradunne sensoren sluiten zweetporiën bijvoorbeeld niet af. Hierdoor blijft je huid zich gedragen zoals je gewend bent. Omdat het zo licht is, heb je bovendien niet door dat je het draagt.

Geleidend polymeer

De bio-elektronische spinnenrag werd gemaakt met PEDOT:PSS, wat een geleidend polymeer is, gecombineerd met hyaluronzuur en polyethyleenoxide. De vezels kunnen precies zo gesponnen worden als men maar wil en ze passen zich bovendien aan aan hun drager. Je hebt niet door dat je ze draagt en zelfs je vingerafdruk blijft nadat dit op je is geprint gewoon intact. Het is duurzaam, het produceert weinig afval en dat maakt het een succes voor Yan Yan Shery Huang, de Cambridge-professor die het onderzoek leidde (via Nature Electronics). 

Wat je precies met dit soort onzichtbare technologie zou kunnen is ze voor medische toepassingen inzetten, maar ook in augmented reality en gaming. Je hoeft bijvoorbeeld geen slim horloge meer te dragen om te weten hoe je gezondheid ervoor staat. Deze ‘spinnenrag’ zorgt dat je continu wordt gemonitord. In gaming kunnen dit soort sensoren zorgen dat een game-ervaring of VR-ervaring nog realistischer voelt. Omdat het ook op planten kan worden toegepast, zou het ook boeren kunnen helpen om de vitaliteit van hun gewassen bij te houden.

Elektronica waarvan je niet weet je dat je het draagt

Momenteel zijn flexibele elektronica vaak gemaakt met behulp van allerlei plastic en dat zorgt voor een voelbaar laagje op de huid. Ook belemmeren ze de natuurlijke sensaties van de huid. De onderzoekers met deze e-spinnenrag hebben nog veel plannen met hun uitvinding. Zo willen ze er in de toekomst energieconversie-functies aan teovoegen en rekenmogelijkheden om het nog slimmer te maken. 

Lees meer over wetenschap.