©SpaceX

SpaceX wil Starship binnen twee weken weer lanceren

SpaceX wil Starship binnen twee weken weer lanceren

26 mei om 21:09
Laatste update: 26 mei om 22:41

SpaceX is van plan om op 5 juni zijn Starship weer de lucht in te schieten als test. De gigantische raket moet nog een paar tests doorstaan voordat de raket veilig genoeg wordt bevonden om echt te worden ingezet (en te worden hergebruikt). Dit wordt de vierde test.

De testvlucht is een belangrijke, want deze moet laten zien hoe de Super Heavy een zachte landing maakt in de Golf van Mexico, terwijl Starship zelf op gecontroleerde wijze de atmosfeer van onze planeet weer in moet komen en in de Indiase oceaan moet storten. Voor deze test is er geen bemanning aan boord. Er is zelfs geen vracht aan boord, omdat SpaceX wat extra data wil verzamelen over hoe Starship het doet. 

SpaceX Super Heavy

Dat laatste is niet vreemd: de mensheid heeft nog nooit zo’n krachtige raket gemaakt en al zeker geen lanceersysteem dat wordt hergebruikt. Het is dus belangrijk dat er volop wordt getest, gecheckt en geanalyseerd. Zo deelde SpaceX met het aankondigen van deze vierde  test ook de bevindingen naar aanleiding van de derde test. Die werd op 14 maart 2024 gedaan en was bedoeld om de Super Heavy alvast die zachte landing te laten maken. 

Het leek goed te gaan. Het scheidde succesvol van Starship, 13 van de 33 Raptor-motoren ontstaken en er werd een gecontroleerde vlucht gemaakt door de lage atmosfeer. Echter waren er zes motoren die te vroeg uitschakelden. Vervolgens waren er zeven motoren over, waarvan twee met succes de hoofdontsteking bereikten. Dat was onvoldoende. Op 462 meter boven de Golf van Mexico was er geen contact meer. 

Zijn de Raptors ready?

De reden dat het misging is dat er filter verstopt zat waardoor er vloeibaar zuurstof de Raptor-motoren inkwam. Helaas was dit een bekend probleem: dit gebeurde namelijk ook in de tweede test die in november 2023 werd gedaan. SpaceX had ook wat aanpassingen gedaan, maar blijkbaar was dit nog niet voldoende. De oplossing is nu om er meer hardware bij te krijgen in de zuurstoftanks en te zorgen dat drijfgas beter kan worden gefilterd. Eigenlijk is de vierde test dus vooral een test voor deze toevoeging. Verder lijkt alles namelijk zeer in orde te zijn voor Starship en de Super Heavy. 

Echter ging de geplande test van het opnieuw ontsteken van de Raptor-raketmotor niet door door het verlies van de standregeling, terwijl dit wel een belangrijke test is. Het is essentieel om een gecontroleerde terugkeer uit te voeren, zodat Starship netjes in de zee eindigt en niet op het land. Deze vierde vlucht is dus extra spannend. SpaceX richt zich 5 juni dus op het oplossen van de technische problemen uit de derde test, zodat er meer geavanceerde tests kunnen worden uitgevoerd en Starship hopelijk snel klaar is om onder andere te ondersteunen in NASA’s Artemis-missie naar de maan.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.