SpaceX laat zijn nieuwe ruimtepakken door toeristen testen

©SpaceX

SpaceX laat zijn nieuwe ruimtepakken door toeristen testen

Even een wandelingetje maken krijgt een nieuwe dimensie. Letterlijk, want binnenkort gaan een aantal ruimtetoeristen hun capsule verlaten om te zweven in de ruimte.

Het is 64 jaar geleden dat de eerste mens de ruimte inging. Ondertussen binden we goed betalende burgers aan een raket om ze even de ruimte te laten ervaren. Spannend, maar over een tijdje ‘ontzettend 2023’.

Ommetje maken in de ruimte

In de zomer van 2024 zal de Polaris Dawn-missie vertrekken. SpaceX stuurt vier ruimtetoeristen naar boven op een wel hele speciale missie. De missie bestaat uit een aantal onderdelen waarvan de laatste je zal verbazen.

Ten eerste zullen deze vier personen een hoogte bereiken die nog niet door mensen bezocht is. Tijdens de reis testen ze onder andere de effecten van de reis en de ruimte op het menselijk lichaam. Ook gaan ze de laser verbindingen via Starlink testen, deze zullen ook op toekomstige reizen naar de maan en mars worden gebruikt. De meeste opzienbare opdracht die de vier burgers krijgen is bizar.

Ruimtewandeling

Op een gegeven moment zullen de deuren van het Dragon-vaartuig worden opengezet en de passagiers vrijgelaten worden in de ruimte. Natuurlijk zullen ze nog wel verbonden zijn aan de Dragon en zullen ze een speciaal pak dragen.

De wandelaars zullen namelijk de eerste zijn die de door Space X ontwikkelde EVA-pakken zal gaan testen. EVA staat voor extravehicular activity en zijn een aanpassing van de IVA-pakken die binnenin ruimtevaartuigen gedragen worden.

Eenmaal terug op aarde zullen de pakken wel naar de stomerij moeten. De astronauten zullen het pak namelijk de hele trip van 5 dagen dragen. Dat moet omdat de Dragon geen luchtsluis heeft en bij het opengaan van de deuren de hele cabine zijn druk verliest.

Het blijft opvallend dat SpaceX deze test(s) uitvoert met betalende passagiers. Je zou zeggen dat een eerste keer met een dergelijk pak in de ruimte een getrainde astronaut een betere keuze zou zijn.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.