©Guinness World Records

Robot lost Rubiks kubus in nieuwe recordtijd op, nóg kleinere fractie van seconde

Robot lost Rubiks kubus in nieuwe recordtijd op, nóg kleinere fractie van seconde

27 mei om 14:53

Mensen zijn al steeds sneller in het oplossen van de Rubiks cube, maar geef de kubus aan een robot en het gaat helemaal snel. Het nieuwste record is voor een robot van Mitsubishi, dat de 3x3-kubus in 0,305 seconden heeft opgelost.

In de jaren '80 was je al een Rubiks cube-meester als je de kubus binnen een minuut kon oplossen. Inmiddels is de code gekraakt en is de beste methode voor het oplossen van de kubus bekend. Vingervlugheid is nu minstens zo belangrijk als goed kijken en rekenen. Het huidige record voor mensen staat op naam van Amerikaan Max Park, die de kubus vorig jaar in 3,13 seconden oploste.

In 2016 wist een robot de kubus als eerste binnen een seconden op te lossen. Het vorige record voor robots stond sinds 2018 op naam van de robot van twee MIT-studenten in 0,38 seconden kon oplossen. Het record daarvoor was overigens 0,637 seconden. De sprong van de Mitsubishi-robot is dus beduidend kleiner: slechts 0,07 seconden sneller dan de Amerikanen. Maar snelste is snelste, dus het Guinness World Record staat nu op naam van Mitsubishi Electric Corporation.

Knipper en het is voorbij

Bekijk vooral de video: knipperen en het is gebeurd. Letterlijk, want een knipper duurt gemiddeld 0,1 tot 0,3 seconden. Het record is niet zomaar eventjes verbroken: sinds september 2022 werken vijf technici al aan de robot, waarbij de motortjes, snoertjes en ventilators heel precies zijn geplaatst om zo snel mogelijk te kunnen bewegen. De robot kan een kant van de kubus nu 90 graden draaien in 0,009 seconden.

De uitdaging zit vooral in het synchroniseren van de bewegingen: computervisie kan makkelijk zien wat de volgende stap is, maar de robot moet alle opdrachten ook nog in de juiste volgorde uitvoeren. Mitsubishi-technicus Tokui ziet het record als een uithangbord voor het bedrijf. "Ik weet dat onze producten de wereld een nog betere plek kunnen maken. Ik hoop dat het record mensen overal laat weten waartoe onze producten in staat zijn", aldus de ingenieur.

Meer robots en mis niets met onze Bright-app.