©Shadow Robot Company

Google’s DeepMind werkt met ‘bijna onverwoestbare’ robothand

Google’s DeepMind werkt met ‘bijna onverwoestbare’ robothand

9 mei om 11:33
Laatste update: 9 mei om 11:42

Google’s DeepMind gebruikt AI-taalmodellen om robots beter te maken in het omgaan met mensen. Ze leren ook zelf, bijvoorbeeld door subtiele, complexe handelingen uit te voeren. Helaas maken ze zichzelf daarbij nog weleens kapot, dus is er een bijna onverwoestbare robothand ontwikkeld: Shadow Hand!

De uitvinding is gedaan door het Britse Shadow Robot Company en wordt al met Google’s DeepMind gebruikt. Omdat robots met name bij hele subtiele bewegingen zichzelf breken – vergelijkbaar met peuters die ook constant hun hand-oogcoördinatie uitproberen en gevaar lopen - was er behoefte aan een zo robuust mogelijke robothand.

Honderden sensoren in iedere vinger

De Shadow Hand lijkt daardoor wel wat minder op een menselijke hand, met drie stevige klauwachtige vingers. Maar in elke vinger zitten honderden camera’s en andere sensoren. Ook is elke vinger met een siliconenhuid bedekt, dus hij ervaart de indeuking van huid als hij iets vastpakt, en ook als iets hard of scherp is. De hand gaat binnen 500 milliseconden dicht en kan ook flink kracht zetten. Bovendien zijn de onderdelen makkelijk vervangbaar en kun je zelfs extra vingers op de hand zetten.

Terminator

Vervanging zal waarschijnlijk niet snel nodig zijn, want de Britse onderzoekers gingen flink te keer op Shadow Hand. Zo is er met meerdere zuigers op de robothand geramd en ging er zelfs een wetenschapper met een hamer los op zijn creatie. Niets hield Shadow Hand tegen om door te gaan als een echte Terminator! En ja, Google heeft al maatregelen genomen zodat DeepMind niet oorlog aan de mensheid gaat verklaren.

De hand weegt door alle bescherming wel veel zwaarder dan andere robotledematen. Alleen al iedere vinger weegt 1.2 kilogram! Over de prijs gaf The Shadow Robot Company nog geen details, maar naar verwachting ligt die wel hoger dan de gemiddelde robothand. Of de onverwoestbare hand buiten Google kopers vindt is dus afwachten.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.