©Unsplash

Heeft YouTube een nieuw wapen tegen adblockers?

Heeft YouTube een nieuw wapen tegen adblockers?

27 mei om 19:33

De Adblocker is je beste vriend of je grootste vijand. Wanneer je bij de laatste groep hoort, dan probeer jij of je bedrijf wat te verdienen met je content. Ook YouTube is alles behalve blij met deze adblockers.

De grootste frustratie van YouTube? Dat is niet zo een hele moeilijke vraag, de reclame. Het lijkt wel of er steeds meer onderbrekingen komen. Toch zijn ze er niet voor niks, want YouTube is gratis en dan zal er toch geld verdiend moeten worden, zelfs door Google.

Adblocker

Met een adblocker kun je veel reclames verwijderen zodat je er geen last van hebt. Voor jou leuk, voor de mensen achter de website en in dit geval YouTube een drama. Daarom zie je steeds vaker de vraag om een site te ‘whitelisten’ of je adblocker uit te zetten. 

YouTube pakt het iets doortastender aan, tenminste daar lijkt het op. Eerder dit jaar kregen gebruikers van een adblocker al een boodschap te zien met de vraag de adblocker uit te zetten. Werd daar geen gehoor aan gegeven, kon de video niet afgespeeld worden.

Weer iets later werden gebruikers van een adblocker getrakteerd op een tergend langzame ervaring op YouTube. Dat bleek later een bug in een adblocker zelf te zijn.

Skippen

Nu is er weer zo'n situatie. Verschillende gebruikers van een adblocker laten weten problemen te hebben met YouTube. Bij het starten van een video gaat deze direct naar het einde. Ook het opnieuw afspelen van de video geeft hetzelfde resultaat, men drukt op afspelen en de video gaat gelijk naar het einde. Zelfs het starten op een ander tijdspunt levert niks op. De enige oplossing is het uitzetten van de adblocker, dan werkt alles zoals het hoort.

Een passende ‘straf’ voor de reclame-ontduikers zou je zeggen. Toch is het vermoeden dat dit geen maatregel is van YouTube zelf, anders hadden ze het waarschijnlijk wel laten weten. Ik gok weer op een bug in de adblocker(s). Overigens waarderen we het wanneer je Bright netjes op je whitelist zet.