Wauw! Vanaf 2026 heeft Zuid-Korea vliegende taxi’s

©Archer Aviation

Wauw! Vanaf 2026 heeft Zuid-Korea vliegende taxi’s

In Zuid-Korea moet je vanaf 2026 regelmatig een vliegende taxi kunnen zien. Daar zorgt een samenwerking tussen Archer Aviation en Kakao Mobility voor. De eerste bouwt eVTOLS en de tweede heeft een zeer succesvolle taxi- en parkeerapp in het land.

eVTOLS zijn elektrische vliegtuigen die verticaal kunnen opstijgen en dalen. Ze komen dichtbij de vliegende auto’s uit science-fiction films en er zijn wereldwijd meerdere bedrijven die eVTOLS letterlijk en figuurlijk in de lucht willen krijgen. Archer Aviation werkt samen met autobouwer Stellantis aan de Midnight eVTOL, en die gaat vanaf 2026 in Zuid-Korea vliegen.

Met de taxi naar huis

Het doel is om korte taxiritten door de lucht te maken. De Midnight heeft ruimte voor vier passagiers naast de piloot. De actieradius is 161 kilometer en het opladen duurt ongeveer 10 minuten. De dienst begint logischerwijs eerst in Seoul en wordt daarna in de rest van het land uitgerold. Kakao Mobility gaat de dienst aanbieden via zijn app, die zo’n 30 miljoen gebruikers heeft.

Hoogstwaarschijnlijk wordt Zuid-Korea daarmee het eerste land dat vliegende taxi’s zo breed uitrolt. Archer Aviation plant ook eVTOLS voor Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten, en verschillende steden in India.

Vliegende taxi’s wereldwijd in ontwikkeling

Concurrenten zijn er ook, zoals Joby Aviation. Die wil in 2026 in Dubai een vliegende taxidienst starten en heeft ook in Zuid-Korea voet aan de grond. Hyundai heeft dan weer een dochterbedrijf, Supernal, dat in de VS vanaf 2028 vliegdiensten wil gaan aanbieden. En ook Airbus heeft een eVTOL in ontwikkeling die als grote pluspunt heeft dat hij ontzettend stil is tijdens het vliegen.

Hoe betaalbaar vliegende taxi’s precies gaan worden, is nog niet bekend.

Lees meer over vliegende auto’s en abonneer je op onze nieuwsbrieven.