©Unsplash

In 2026 stap je in een zelfrijdende taxi in Londen

In 2026 stap je in een zelfrijdende taxi in Londen

26 mei om 22:30

Of het ook voor de bekende rode dubbeldekkers geldt is onbekend, maar vanaf 2026 kun je in het Verenigd Koninkrijk in een zelfrijdende taxi stappen. Het is namelijk vanaf dat moment toegestaan om zelfrijdende voertuigen op de weg te gebruiken. Wel zitten er haken en ogen aan deze nieuwe wetgeving.

Zelfrijdende voertuigen in het Verenigd Koninkrijk mogen weliswaar de openbare weg op over twee jaar, er moet wel een bestuurder in de auto zitten. Het is echter niet zijn of haar verantwoordelijkheid hoe het voertuig zich gedraagt als er in autonome modus wordt gereden. 

Automated Vehicles Bill

Deze auto’s mogen volgens de Automated Vehicles Bill alleen worden gebruikt als ze net zo veilig zijn als voorzichtige, competente menselijke automobilisten. Of nog veiliger dan dat uiteraard. De overheid belooft een keuringssysteem in te stellen waarbij een onafhankelijke incidentenfunctionaris komt kijken die onderzoek doet naar de veiligheid van zelfrijdende auto’s. Bedrijven die zelfrijdende auto’s aanbieden moeten die goedkeuring eerst krijgen en aan continue verplichtingen voldoen. 

Ook moet de maker van de auto, de aanbieder van de verzekering of de maker van de software verantwoordelijkheid dragen voor ongelukken die plaatsvinden in de autonome modus. Dat moet per zelfrijdende auto die de overheid goedkeurt worden vastgelegd.

Zelfrijdende auto's in het Verenigd Koninkrijk 

Het was eigenlijk de bedoeling dat dit per 2025 al in zou gaan, maar dat is niet gelukt. Wel wordt er al geëxperimenteerd en daaruit maakt de Britse overheid op dat zelfrijdende voertuigen naar eigen zeggen de levens van miljoenen Britten kunnen verbeteren. Daarnaast denkt het ook een flinke boost aan de economie te geven met de komst van deze auto: het verwacht een autonome auto-industrie van 48 miljard euro tegen het jaar 2035, die ook nog eens 38.000 banen oplevert.

Meer over slimme mobiliteit, en mis niets met onze nieuwe app.