©Unsplash

Instagram treft extra maatregelen tegen cyberpesten tieners

Instagram treft extra maatregelen tegen cyberpesten tieners

30 mei om 16:05

Cyberpesten is een serieus probleem. In Nederland alleen zijn er al 400.000 jongeren die hier mee te maken hebben. Dergelijk gedrag kan tot grote problemen leiden bij de slachtoffers. Instagram neemt extra maatregelen tegen het cyberpesten van tieners op zijn platform.

Het online van pesten kent veel vormen. Het kan gaan van beledigen tot het lekken van foto’s en het hacken van een account gaan. Instagram is een van de platformen die het cyberpesten (ongewild) faciliteren. Het is eenvoudig om eventueel met nep-accounts andere te beledigen, er is geen fysieke interactie voor nodig en sociale controle is meestal ook niet aanwezig.

Maatregelen

Om dit tegen te gaan heeft Instagram nieuwe maatregelen getroffen. Wanneer je als tiener Instagram gebruikt heb je een Close Friend groep. Hierin zitten je vrienden, familie en misschien zelfs je ouders. 

Door de nieuwe functie Limits aan te zetten kunnen jonge gebruikers alleen nog maar de likes en comments zien van de mensen uit de Close Friends groep komen. Anderen kunnen nog steeds reageren maar de eigenaar van het account kan deze niet zien.

Ook kunnen de jonge Instagrammers interacties met profielen die hen net zijn gaan volgen beperken. Dit om de gevolgen van eventuele nep-accounts in te perken.

Restriction

Als laatste rolt Meta de Restriction uit. Hiermee kun je een profiel ‘muten’ en dat is niet hetzelfde als blocken. Hiervoor ga je naar het profiel van diegene waarvan je even pauze wil nemen en zet de restrictie aan. De persoon achter het account kannog steeds volgen, liken en een comment geven alleen deze zijn niet zichtbaar.

Dit komt bovenop de eerder genomen maatregelen die door Instagram in de VS zijn genomen. Zo kunnen daar volwassen jonge gebruikers geen DM sturen. Een andere feature blurt naaktfoto’s die via DM binnenkomen.

Deze maatregelen neemt Meta niet alleen uit maatschappelijk oogpunt. De EU heeft onlangs aangekondigd de verslavende aspecten van Instagram en Facebook te onderzoeken.

Meer informatie

Wordt je gepest en wil je er anoniem over praten met iemand bel dan 0800-0113 of chat met iemand op deze site