©Canva

Je kunt niet meer zo makkelijk geld verdienen op Tumblr

Je kunt niet meer zo makkelijk geld verdienen op Tumblr

1 juni om 22:00

Een inspirerend gedicht, een kleurrijke foto, een GIF’je met een meme: Tumblr is al jaren een plek waar je allerlei creatieve uitspattingen kwijt kunt. Het sociale netwerk voor microbloggers wordt alleen wel wat minder aantrekkelijk voor mensen die vaak een fooi ontvingen. Tumblr stopt met die functie.

Je kon als creator via de fooi (tips) geld ontvangen van de mensen die je content waarderen, en als gebruiker kon je op jouw beurt de creators van creaties die je tof vindt niet langer fooi geven. Het icoon is al verdwenen, dus het kan per direct niet meer, maar je kunt nog tot 15 juni het geld dat je als fooi gekregen hebt laten storten. 

Tumblr

Tumblr zegt dat er te weinig mensen waren die gebruik maakten van deze optie. “Fooi geven werd niet zo volop gebruikt als we hoopten. (...) Hoewel dit een zeer klein aantal van jullie zal treffen, weten we dat degenen onder jullie die fooi geven dit doen met grote bewondering voor jullie Tumblr-collega's en het spijt ons dat we jullie dit moeten ontnemen. We hopen dat je andere manieren kunt vinden om je genegenheid en dankbaarheid voor je medegebruikers te tonen.”

Het stopt hier inderdaad niet. Je kunt iemand bijvoorbeeld een badge cadeau doen of de post van een Blaze gebruiken om deze extra in het zonnetje te zetten. Verder zal je als creator misschien zelf moeten verwijzen naar bijvoorbeeld Paypal als je geld wil ontvangen voor wat je hebt gemaakt. 

Achter een betaalmuur

Waarschijnlijk werkte het onder andere niet zo goed omdat creators daarnaast ook content achter een betaalmuur konden zetten en dat bleek voor wat controverse te zorgen. Tumblr trok dat eerder al terug. Het is voor gebruikers vaak toch lastig als ze gewend zijn om alle content gratis te krijgen. Is het een apart platform, dan is dat makkelijker voor het publiek om mee akkoord te gaan: ze zijn immers op bijvoorbeeld OnlyFans gewend dat er betaald moet worden voor meer content en dat is op dat platform nooit anders geweest.

Het is jammer dat de fooi voor creators van Tumblr niet goed werkt, want op bijvoorbeeld Twitch werkt het wel heel goed. Mogelijk komt het omdat mensen daar meer een band hebben met de creator, omdat ze die ook zien bewegen, praten en reageren. Sterker nog, er worden vaak shoutouts gedaan naar mensen die geld geven, dus het wordt ook nog eens benoemd wanneer je vrijgevig bent. Op Tumblr is het in ieder geval niet zo makkelijk geld verdienen, maar tegelijkertijd is het de vraag of het daar überhaupt de community naar is.

Abonneer je nu op de Bright Nieuwsbrief.