Met deze gadget maak je van je gewone fiets een e-bike

©Clip

Met deze gadget maak je van je gewone fiets een e-bike
2 juni om 16:00

Wil je een e-bike, maar ben je verknocht aan je eigen, gewone fiets? Je kunt je stalen ros zonder motor veranderen in een e-bike. Dat kan dankzij een nieuwe gadget die Clip heet. Hiermee voeg je een actieradius van zo’n 20 kilometer aan elektrische kracht toe aan je gewone tweewieler.

Clip is geïnspireerd op de Solex, dat ook een soort fiets is met een klein motortje erop. Clip is een langwerpig apparaat dat je op je vork installeert bij je voorwiel. Het weegt zo’n 4 kilogram en komt met een controller die je op je stuur kunt zetten om het apparaat in- en uit te schakelen. Je kunt er maximaal 25 kilometer per uur mee, wat de normale, toegestane snelheid is van e-bikes in Nederland. Het apparaat kan ook wat elektriciteit (12-18 procent) terugkrijgen als je remt terwijl je niet de rode aanknop, maar de witte knop ingedrukt houdt. Verder heb je geen scherm: dit is alles wat je krijgt. Maar ook wel alles wat je nodig hebt.

Clip e-bikegadget

Hoe het werkt? De gadget bevat een soort rollertje dat je op je band plaatst. Die draait dankzij een lithium-ion-batterij als een razende rond wanneer je het systeem aanzet en zo duwt het je band aan. Het zou zelfs werken als je een brug op fietst of in het heuvelachtige Limburg woont. Het idee is dat je het apparaat na je fietstochtje van je fiets haalt. Niet alleen om op te laden, maar ook om diefstal te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat je straks op de voorkant van je fiets dus 4 kilo meer hebt, want dat kan voor balans even wennen zijn.

Clip kost 499 dollar (omgerekend met btw kom je in euro waarschijnlijk ongeveer op dat bedrag uit) voor de 96 wattuur-versie met een range van maximaal 10 kilometer en 599 dollar voor de 192 wattuur-versie die je ongeveer 20 kilometer ver kan brengen. Het apparaat werkt op fietsen met een 26 tot 28 inch voorwiel. Er is nog wel een uitdaging met de Clip: op dit moment worden ze alleen uitgeleverd op adressen in de Verenigde Staten. Het is echter van plan om uit te breiden. 

Meer over elektrische fietsen en check onze nieuwsbrief