©Bright

Duurtest BMW i5: slimme auto wil ook chauffeur slimmer maken

Duurtest BMW i5: slimme auto wil ook chauffeur slimmer maken

3 juni om 14:32

Onze autotester Rutger rijdt vier weken met de nieuwe elektrische BMW 5-serie. Deze week: de BMW introduceert zichzelf keer op keer.

Terwijl de kranten vol staan van de eindeloze mogelijkheden die AI gaat bieden, piept mijn Kia Niro nog steeds even hard in de achteruit om drie uur ’s nachts als om drie uur ’s middags. Er is nog heel wat te winnen. Uit een onderzoek van vorig jaar onder 500 autobezitters bleek dat tweederde (68%) zich overweldigd voelt door de mogelijkheden van hun nieuwe auto, waarbij meer dan een derde (40%) toegeeft dat ze de opties niet allemaal gebruiken.

Hoewel ik als tech journalist werk, kan ik me dat heel goed voorstellen. Als je de hele zomer hebt gereden zonder dat je achteruitrijcamera vies werd, kun je zomaar vergeten dat je nieuwe auto een sproeiertje ergens verstopt in het menu heeft.

Op toverles achter het stuur

Waarom begin ik daarover in de duurtest van de BMW i5? Omdat de Duitsers duidelijk begrepen hebben dat dit probleem bestaat en je daarom steeds prompts geven om dingen handiger te doen. In de BMW i5 kun je bijvoorbeeld door in het luchtledige een rondje met je vinger te draaien het volume bedienen. Als je het volume met de knop bedient, krijg je in beeld een plaatje dat demonstreert hoe je het met je vinger in de lucht ook kan doen.

Subtiel, zonder in de weg te zitten van wat je verder op het scherm wilt zien. Hetzelfde gebeurt met automatisch inparkeren of een parkeerplek uitrijden. Als je langzaam genoeg rijdt of de auto in de achteruit zet, laat hij je zelf weten dat hij het van je over kan nemen. OK klikken is dan genoeg en de auto neemt het over. Gaat het je te langzaam, of wil hij ergens parkeren waar jij niet wilde gaan staan, dan neem je het eenvoudig over.

Zo leer ik de BMW i5 kennen zonder dat ik het handboek er bij nodig heb en dat bevalt me uitstekend. Andere merken zouden hier van kunnen leren.

Heb je vragen over de BMW i5, stel ze dan via onze socials.

Rutger test elke maand een andere auto, volg het in de Bright Duurtest en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.