© Unsplash

Hostingbedrijven in Nederland riskeren fikse boete voor beelden kindermisbruik

Hostingbedrijven in Nederland riskeren fikse boete voor beelden kindermisbruik

5 juni om 12:58

Hostingbedrijven worden in Nederland wellicht verplicht om online beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik te verwijderen. Bedrijven die dat niet doen, riskeren een boete die kan oplopen tot 10 procent van hun omzet.

De Eerste Kamer stemde woensdag in met het wetsvoorstel, dat in mei al werd ingestemd door de Tweede Kamer. De wet kan zeer snel worden ingevoerd, mogelijk al vanaf 1 juli dit jaar. De wet kan snel worden uitgevoerd omdat er al een speciale autoriteit bestaat, de Autoriteit online Terroristisch en Kinderpornografisch Materiaal (ATKM). Deze autoriteit is al actief sinds de wet over terroristische online-inhoud van kracht werd.

Twaalf uur tijd om beeldmateriaal te verwijderen

Hostingbedrijven die een melding krijgen dat ze beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik hosten, moeten dit binnen de twaalf uur verwijderen. Indien zij dat niet doen, riskeren zij hoge boetes. Dat zegt de Rijksoverheid in een aankondiging. De boetes kunnen bij terugkerende overtredingen oplopen tot wel tien procent van de jaarlijkse omzet van een bedrijf.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) zegt in de aankondiging dat de wet belangrijk is, omdat hostingbedrijven in Nederland een grote rol spelen in het wereldwijde internet. “Deze bijzondere positie schept ook verplichtingen om kinderen te beschermen tegen online seksueel misbruik”, aldus de minister.

De maatregel is juist in Nederland belangrijk, omdat ons land onevenredig veel hostingbedrijven kent. Er zitten hier ruim 2000 webhosts, waardoor Nederland zelfs wereldwijd koploper is in het hosten van kindermisbruikbeelden, die vanaf de hele wereld op Nederlandse servers worden geplaatst.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.