©Google

Google brengt Gemini-app uit in Nederland, AI-assistent spreekt nu echt Nederlands

Google brengt Gemini-app uit in Nederland, AI-assistent spreekt nu ook echt Nederlands

5 juni om 10:38

Google rolt zijn Gemini-app vanaf vandaag naar meer landen uit, en ook Nederland hoort daarbij. Voor Android is er een aparte Gemini-app, iPhone-gebruikers vinden voortaan een Gemini-knop in de Google-app.

Gemini is de AI-assistent van Google, de ChatGPT van de zoekgigant. De Android-app van Google Gemini is nu te downloaden in de Play Store. En voor iPhone-gebruikers wordt vanaf de kant van Google een knop toegevoegd. Je hoeft daarvoor geen update uit te voeren, en ziet de knop voortaan bovenaan de Google-app staan. Daar staat een schuifje dat standaard op 'Zoeken' staat, maar met een druk of schuif verander je de Google-app in een Gemini-app. Die beschikbaarheid wordt de komende weken naar alle iOS-gebruikers uitgerold, dus de kans is groot dat je de knop nu nog niet ziet.

De assistent van Google kan vragen beantwoorden, opdrachten uitvoeren, met spraak worden bediend en ook reageren op foto's. Als voorbeeld noemt Google een foto van een lekke band: Gemini vertelt dan hoe je die zou moeten plakken. Ook kan je bijvoorbeeld foto's uploaden van vogels of planten, om te vragen welke soort het is. Kijk overigens wel uit met vragen over eetbare paddestoelen: Gemini ziet dodelijk giftige paddestoelen aan voor veilige champignons – sowieso is het verstandig om je gezondheid nog maar even niet in de handen van AI te leggen.

Gemini vervangt Assistant

Voor Android-gebruikers kan Gemini nu al meteen de vertrouwde Google Assistant vervangen, die op termijn sowieso zal verdwijnen. Het bekende commando 'Hey Google' roept dan voortaan Gemini op. Ook kan Gemini worden ingesteld op een swipe vanuit een schermhoek, of door op de aan/uit-knop te drukken, allemaal afhankelijk van wat voor Android-toestel je hebt. Standaardfuncties zoals timers zetten, bellen en herinneringen zitten al in Gemini, en de komende tijd worden ook meer Android-systeemfuncties toegevoegd.

Gemini spreekt nu ook Nederlands, een mogelijkheid die de afgelopen weken al voor steeds meer gebruikers bescgkbaar kwam. Je kan Gemini dus in het Nederlands toespreken of aanschrijven, en de assistent kan Nederlandse teksten genereren of bestaande teksten samenvatten.

Het samenvatten van sites werkt nog niet vlekkeloos: Gemini zegt in de meeste gevallen dat een site achter een betaalmuur staat en niet bereikbaar is. Dat gebeurt zelfs gratis sites zoals die van de NOS, en ook met artiklen van Bright. Voor wie Gemini niet in een app mar in de browser wil gebruiken, is de assistent bereikbaar via gemini.google.com.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.