© University of Cambridge

Iedereen kan een derde duim leren gebruiken, blijkt uit onderzoek

Iedereen kan een derde duim leren gebruiken, blijkt uit onderzoek

5 juni om 21:33

Mensen leren heel snel om een derde prosthetische duim te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.

De onderzoekers ontwikkelden een robotische duim die op de hand aan de tegengestelde kant van het echte exemplaar kan worden vastgemaakt. De duim wordt gecontroleerd door een druksensor die zich onder de voet bevindt. Het apparaat maakt het mogelijk om taken uit te voeren die met één hand moeilijk zijn, zoals het openen van een fles.

In 2022 testten de onderzoekers de derde duim tijdens een wetenschapsconferentie. Leden van het publiek van alle leeftijden konden het apparaat uitproberen. In totaal gebruikten 596 mensen de duim. Uit een onderzoek daarover dat eind mei dit jaar in vakblad Science Robotics werd gepubliceerd, blijkt dat slechts vier van de 596 personen niet in staat waren de duim te gebruiken.

De 592 mensen die dat wél konden, hadden slechts een minuut om te leren hoe het apparaat werkt. Daarna moesten zij een aantal taken uitvoeren, eerst enkel met de kunstmatige duim, daarna met zowel hun biologische hand als de nieuwe duim. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de meeste mensen hier in slaagden. Er was geen verschil tussen geslachten en links- of rechtshandigen. Oudere mensen hadden het doorgaans moeilijker, maar slaagden er meestal nog altijd in om de duim te gebruiken.

Derde duim voor iedereen

De studie toont aan dat mensen zeer snel zouden kunnen wennen aan extra robotische ledematen. Dat is het geval voor zo goed als alle bevolkingsgroepen, wat volgens de onderzoekers meteen garandeert dat dergelijke technologieën inclusief zijn. 

“Om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om deel te nemen en te profiteren van deze opwindende vooruitgang, moeten we inclusiviteit expliciet integreren en meten in de vroegst mogelijke stadia van het onderzoeks- en ontwikkelingsproces”, aldus de onderzoekers tegenover Science Direct. 

Bekijk de derde duim hieronder in actie:

Meer wetenschap, en mis niets met onze Bright-app.