©Unsplash

Kunnen we door AI straks met honden praten?

Kunnen we door AI straks met honden praten?

6 juni om 21:41

In een recent onderzoek hebben wetenschappers geprobeerd om AI te gebruiken voor het begrijpen van honden. Daarbij hebben de onderzoekers gekeken of we al bestaande modellen kunnen inzetten om de taalbarrière tussen mens en dier weg te nemen.

Om te zien of AI geschikt is voor deze taak, zijn er twee AI’s getraind. De ene AI kreeg eerst toegang tot 1000 uur aan menselijke spraak om te trainen en daarna de geluiden van 74 honden. De andere AI kreeg alleen toegang tot de hondengeluiden.

Dubbel getrainde AI werkt beter

Toen de onderzoekers de AI’s vervolgens gingen vergelijken, bleek dat het model dat ook toegang had tot de menselijke spraak de beste resultaten gaf. Dit betekent dat de modellen die nu al getraind worden op menselijke spraak straks misschien ook gebruikt kunnen worden om de ‘dierentaal’ te begrijpen.

Tijdens het onderzoek werd het geblaf van honden onder andere als normaal geblaf, agressief geblaf of piepen geclassificeerd. De AI kon aan de hand van het geblaf met 62% nauwkeurigheid zeggen van welke emotie sprake was. Tegelijk kon de AI door het geluid met 62% nauwkeurigheid het ras en met 69% nauwkeurigheid het geslacht bepalen.

Verder onderzoek

Dit is het eerste onderzoek waarin menselijke spraakmodellen zijn ingezet om dierentaal te begrijpen. Er moet nog veel onderzoek worden uitgevoerd op andere soorten, rassen en emoties, maar de onderzoekers hopen uiteindelijk de taal van (huis)dieren te leren begrijpen met de AI-technologie die nu beschikbaar is.

Lees meer over AI en abonneer je op onze nieuwsbrief.