©Tri-Star

Windows gaat toch niet alles screenshotten wat je doet

Windows gaat toch niet alles screenshotten wat je doet

7 juni om 20:00
Laatste update: 7 juni om 20:09

Microsoft heeft zich de laatste week kritiek van vele security-experts op de hals gehaald door met Recall te komen. De tool maakt constant screenshots van wat je op je computer doet, om zo met AI te helpen zoeken in beelden. Echter gaat dat toch veranderen: een recall voor Recall dus. 

De beveiligings-experts kunnen opgelucht ademhalen: hun waarschuwingen hebben geholpen. Microsoft heeft aangekondigd dat het niet van alles wat je doet screenshots zal maken. Althans, niet als je dat niet zelf wil. Je kunt ervoor kiezen om Recall aan te zetten, en daarmee ook de screenshots, maar als je dat niet wil, dan is het niet zo dat de tool op de achtergrond alsnog stiekem plaatjes maakt van alle schermen die je voor je neus hebt gehad die dag. 

Recall voor Recall

In eerste instantie was het niet mogelijk om het uit te schakelen. De enige momenten dat er geen screenshots werden gemaakt, was als je een privéscherm in de browser opende. Daar komt Microsoft nu op terug, nadat de ene na de andere security-expert zijn en haar zorgen uitte over dit plan. Er werd zelfs gesproken over een ramp in wording. Die ramp lijkt nu te worden omzeild. Windows-topman Pavan Davuluri legt in een blog uit: “Nog voor we Recall beschikbaar maken voor klanten, hebben we een duidelijk signaal gehoord dat we het makkelijker kunnen maken voor mensen om Recall in te schakelen op hun Copilot+ PC en dat we de privacy- en veiligheidswaarborgen kunnen verbeteren. Met dat in gedachten kondigen we updates aan die van kracht worden voordat Recall (preview) op 18 juni aan klanten wordt geleverd.”

De update is onder andere: mensen een duidelijkere keuze geven om ervoor te kiezen snapshots op te slaan met Recall. Als je er niet proactief voor kiest om dit in te schakelen, staat het standaard uit. Ook is Windows Hello-ontgrendeling benodigd om Recall in te schakelen. Windows komt bovendien met extra lagen gegevensbescherming, waaronder “just in time”-decodering (via Windows Hello Enhanced). Hierdoor zijn Recall-snapshots alleen gedecodeerd en toegankelijk wanneer de gebruiker zich authenticeert. Tot slot is de zoekindexdatabase versleuteld, iets dat in eerste instantie ook niet het geval was.

Windows Copilot Plus PC

Een flinke ommezwaai dus voor Microsoft, dat met Recall een handig ‘fotografisch geheugen’ creëert, waar waarschijnlijk niet iedereen standaard blij mee zou zijn. In Windows 11 kun je Recall gebruiken, maar alleen als je een Copilot Plus PC hebt (die nog uit moet komen). Al is er ook iemand die het werkend heeft gekregen op een niet-Copilot Plus PC. 

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwe app.