Handig: Microsofts allesvinder Recall werkt ook op niet-AI-computers

©Bright

Handig: Microsofts allesvinder Recall werkt ook op niet-AI-computers
31 mei om 21:12

Voor wie geen geduld heeft om te wachten op de release van een Microsoft Copilot+ PC, of de naam gewoon te lang vindt, hebben we goed nieuws. Met een beetje moeite kun je de "alles vindende" app Recall namelijk nu al laten draaien op je gewone computer. Tenminste, als je een beetje technisch bent.

Een paar weken geleden luidde Microsoft het tijdperk van de AI-PC officieel in met een groot evenement, dat vooral opviel door het gebruik van Qualcomm-chips. Microsoft pakte dan ook groots uit met indrukwekkende specificaties, waardoor de vergelijking met Apple's MacBook Air er al snel was. Microsoft voegt echter een reeks nieuwe AI-tools toe, die de onderliggende technologie volledig moeten gaan benutten.

Nu blijkt dat in ieder geval één van die tools niet per se zo'n speciale computer nodig heeft. Die tool is Recall, waarmee je alles op je computer terug zou moeten kunnen vinden. Het moet een soort fotografisch geheugen zijn van wat je hebt gezien op je computer, zodat je dit kunt omschrijven en kunt terugvinden.

Hoe zit het precies?

Volgens een tutorial op Tom's Hardware heeft Microsoft een speciale versie van Windows 11 uitgebracht bedoeld voor computerfabrikanten (OEM's). De tool is hier te downloaden en bevat de software van Recall. Maar dan ben je er nog niet. Het systeem controleert namelijk direct of het wel te maken heeft met een speciale AI-PC. Oftewel, of je computer wel voldoet aan de systeemvereisten.

Geen nood, ook daar is een oplossing voor, namelijk door specificaties te faken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, daar wordt niet echt veel over uitgeweid, maar het is vast geen hogere wiskunde. In ieder geval mag het resultaat er zijn: een Samsung-computer zonder bijzonder hoge specificaties, die Recall draait. De computer heeft een Snapdragon 7c+ Gen 3-processor (4x Cortex-A78 @ 2,40 GHz, 4x Cortex-A55 @ 1,50 GHz), 3,4 GB bruikbaar werkgeheugen en een SSD van 256 GB. 

Dus... geen AI-PC nodig?

Hoewel Recall volgens Tom's Hardware goed lijkt te draaien op een computer met lagere specificaties dan die van een Copilot+ PC, zul je met zo'n Copilot+ PC  vermoedelijk een stuk beter zijn voorbereid op de toekomst van AI. Doordat die nieuwe computers een extra, toegewijde processing unit bieden, speciaal op maat gemaakt voor AI, kun je meer verschillende AI-taken tegelijk uitvoeren. Dat is iets dat je met een "ouderwetse" computer minder snel zal kunnen. Maar, dat maakt het natuurlijk niet minder opmerkelijk dat Recall, een tool die geadverteerd werd als een typische AI-app, misschien nu al op jouw computer of die van je moeder kan draaien.

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwe app.