©Unsplash

Miljoenen mensen hebben ‘dure energie’ door te vroeg vastzetten energiecontract

Miljoenen mensen hebben ‘dure energie’ door te vroeg vastzetten energiecontract

9 juni om 17:58

Door vorig jaar hun energiecontract te vroeg vast te zetten, betalen de meeste huishoudens honderden euro’s meer voor hun energie en gas. Inmiddels is stroom en gas namelijk goedkoper te worden, terwijl zij het destijds vastgezette tarief blijven betalen. Er is echter ook positief nieuws.

De reden dat veel mensen vorig jaar hun energiekosten vastzetten is dat ze het heel lang niet konden. Je kon bijna een jaar lang niet voor zo’n vast energiecontract kiezen. Toen dat dus in de tweede helft van het jaar weer mogelijk was, besloten veel huishoudens slim te zijn en de prijzen vast te zetten. Dat is nu echter niet de slimste keuze gebleken voor deze 4,3 miljoen huishoudens.

Vast energiecontract

Wat waarschijnlijk niet heeft geholpen is dat de ACM heeft aangeraden een vast contract te nemen voor wie zekerheid wil. Nu betekent het inderdaad 1 tot 3 jaar zekerheid, want het kan uiteraard weer flink stijgen, maar tot op heden ben je er niet per se beter door uit. Hoe dat komt? Waarschijnlijk vooral door de milde winter en volle gasopslagen. Daarnaast was het ook niet het beste moment om je energieprijzen vast te zetten omdat er op dit moment een veel hogere bonus is voor wie voor vastigheid kiest, schrijft Nu.nl.

Het positieve nieuws is dat mensen met zonnepanelen wel wat geld besparen, namelijk door langer de terugleverkosten voor zonnestroom te ontlopen. Uiteindelijk is het natuurlijk altijd een gok, het vastzetten van je energiecontract, dus je kunt het jezelf niet kwalijk nemen, maar het blijkt dus wel dat huishoudens het juist vorig jaar beter niet hadden kunnen doen. Wat de toekomst brengt, dat is gissen, maar wel is het nu in ieder geval qua gas- en stroomprijzen goedkoper én qua bonussen, al is het zo langzamerhand wel weer wat aan het stijgen. 

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.