©Fairphone

Fairphone 20 miljoen verlies 2023

Fairphone draait 20 miljoen verlies in 2023, wil dit goedmaken in 2024

10 juni om 13:26

De jaren van onbeperkte groei van de smartphonemarkt liggen al ver achter ons. Consumenten doen langer met hun toestel en stellen de aankoop van een nieuw toestel vaak uit. Een probleem voor elk smartphonemerk en dus ook voor Fairphone.

Fairphone is geen ‘gewoon’ merk, het heeft een missie en deze maakt het niet makkelijk om te leven op een markt die vooral prijsgedreven is. Het is niet eenvoudig om toestellen te maken die voldoen aan de principes van het merk EN een winstgevend bedrijf op te zetten.

Minder te besteden

Ook Fairphone ziet de gevolgen van een markt die de hand op de knip houdt. Door de stijgende kosten van het levensonderhoud stellen consumenten aankopen van (luxe) goederen uit. Dit is volgens het Nederlandse bedrijf ook een van de redenen dat het verkoopdoel van 170.000 toestellen niet is gehaald.

In de bovenstaande afbeelding afkomstig uit het Impact 2023 rapport van Fairphone zien we dat er geen 170.000 maar iets meer dan 100.000 toestellen van Fairphone verkocht werden. Ongeveer 46% van deze toestellen was van het model Fairphone 5 dat in augustus 2023 op de markt kwam.

Geen verlies maar investering

De tegenvallende verkoopcijfers zijn een van de redenen dat het bedrijf een verlies schrijft van 20 miljoen over het boekjaar 2023. Toch is het vooruitzicht van Fairphone niet somber want er zijn lichtpuntjes wanneer we het rapport mogen geloven.

In 2024 hoopt men dat de investeringen in marketing gaan renderen. Men ziet wel een toename aan traffic naar bijvoorbeeld de website maar dat uit zich nog niet in extra sales. In april van 2024 lanceerde het bedrijf een nieuw product. De Fairphone Fairbuds zijn de eerste in-ears die grotendeels te repareren zijn. Bijvoorbeeld de accu van zowel de oortjes als de case zijn te vervangen. De verkopen van dit product moeten ook bijdragen aan een positief resultaat over 2024. Ook denkt men dat de goede eerste maanden van de Fairphone 5 zullen doortrekken in 2024.

Als laatste doet het bedrijf het goed in de B2B. Steeds meer bedrijven zien de voordelen in het gebruik van Fairphone voor hun werknemers. De beloofde updates voor een langere periode, de repareerbaarheid en het feit dat ook het vakje milieu wordt afgevinkt zijn aantrekkelijk. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.