©TU Delft

Waterstofauto van TU Delft mag de weg op

Waterstofauto van TU Delft mag de weg op

11 juni om 15:27
Laatste update: 11 juni om 17:04

Hij is goedgekeurd voor ritten op de openbare weg: de op waterstof rijdende Eco-Runner XIV. Studenten van de TU Delft bouwden de waterstofauto en hebben er grootse plannen mee.

Het team van de technische universiteit wil tien keer de Friese Elfstedentocht gaan rijden. De afstand die ze daarmee afleggen, zo’n 2056 kilometer, is goed voor een wereldrecord. Het huidige record op de openbare weg met een volle waterstoftank is 1360 kilometer. Tijdens de rit verbruikt de auto volgens de TU Delft-studenten 1,45 kilogram waterstof, de maximale capaciteit van de tank.

Voor goedkeuring van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) werd de auto op verschillende punten getest. Zo moest het team aantonen dat de auto ook tijdens een storing genoeg kan remmen via alleen de voorwielen of de achterwielen. Het remsysteem moest daarvoor worden aangepast. Een test om te laten zien dat de auto binnen een straal van twaalf meter kan draaien, bleek juist niet nodig.

Bewust gekozen voor Elfstedenroute

Het testen bleek minder tijd in beslag te nemen dan verwacht. Nu de auto een officieel nummerbord van de RDW krijgt, kunnen de studenten vooruitkijken naar de rit langs de elf Friese steden.

De route is bewust gekozen door het team. De schaatstocht is al 27 jaar niet meer gereden vanwege de hogere temperaturen en het minder sterke ijs. De studenten willen met de gekozen route meer aandacht vragen voor klimaatverandering en het gebruik van milieuvriendelijke brandstoffen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.