©Unsplash

Zo gebruik je oude EV-batterijen in nieuwe laadstations

Zo gebruik je oude EV-batterijen in nieuwe laadstations

14 juni om 14:04
Laatste update: 14 juni om 14:21

Er worden steeds meer elektrische auto’s verkocht. Dat is goed, maar sommigen maken zich zorgen over wat er met de accu's gebeurt wanneer deze versleten zijn. Een Duitse startup heeft daar een oplossing voor.

Een accu in een elektrische auto kan lang mee, maar er komt een moment dat deze niet meer voldoet. Het verwerken van een versleten accu is nogal een proces. Men zal de kostbare materialen eruit willen halen en dat is een duur en arbeidsintensief proces. Daarnaast kan een batterij niet meer geschikt zijn voor een auto maar nog wel nuttig zijn in een andere hoedanigheid.

Voltfang

Een bedrijf uit Duitsland heeft een oplossing gevonden voor dit probleem. Voltfang gebruikt versleten batterijen uit elektrische auto’s om daar nieuwe producten van te maken. Het gaat hier om een laadstation voor elektrische auto's.

Ook is het mogelijk om een opslagunit te maken waar bijvoorbeeld overtollige zonne-energie opgeslagen kan worden. Dat laatste is onder andere voor bedrijven aantrekkelijk. Naast de zonne-energie kan er met een flexibel contract energie worden opgeslagen wanneer de prijzen laag zijn.

Software

Voltfang controleert de tweedehands batterijen en gebruikt software om ze optimaal in de nieuwe configuratie te laten werken. Daarbij helpt het de klant met smart-management de hele dag door energie op een optimale manier te gebruiken.

Lokale opslag van energie maakt huishoudens en bedrijven minder afhankelijk van de capaciteit en de prijzen van dat moment. Ook wordt op deze manier het grid minder belast en kan er op piekmomenten ook worden uitgeweken naar de lokaal opgeslagen energie.

Woestijn

Het idee om energie op te slaan in versleten batterijen van elektrische auto’s is niet nieuw. In Californië vind je een installatie waar 'oude' Nissan Leaf-batterijen worden gebruikt.


Het bedrijf achter deze installatie heeft een manier gevonden om de batterijen direct vanuit de auto te kunnen gebruiken. De batterijen worden in hun originele verpakking in een container gehangen waarna ze opgeladen en ontladen kunnen worden.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.