Grootschalige studie toont aan: hybride werken werkt niet alleen, maar is zelfs beter

© Unsplash

Grootschalige studie toont aan: hybride werken werkt niet alleen, maar is zelfs be
15 juni om 16:20

Sinds de coronapandemie is deeltijds thuiswerken bij veel bedrijven de norm geworden. Toch zijn er bedrijven die liever zien dat hun werknemers zo vaak mogelijk naar kantoor komen. Uit een grootschalige studie blijkt echter dat dit waarschijnlijk geen goede strategie is.

Economen aan Stanford University hebben gedurende zes maanden lang zo’n 1.600 werknemers bij het Chinese bedrijf Trip.com gevolgd. Tijdens het onderzoek kon de helft van de werknemers twee dagen per week thuiswerken. De andere helft moest tijdens de studie nog altijd vijf dagen op kantoor werken. Voor de studie begon, moesten alle werkenemers vijf dagen per week naar kantoor. 

Zowel voor werknemer als -gever voordelig

De resultaten van de studie, die in vakblad Nature werd gepubliceerd, tonen aan dat de hybrideformule voordelen biedt voor zowel werknemers als -gevers. Werknemers bleken even productief te zijn wanneer zij deels thuis konden werken, vergeleken bij voltijds naar kantoor gaan. 

Bovendien daalde het aantal incidenten van werknemers die ontslag namen met een derde. Vooral vrouwen, niet-managers en mensen met ver woon-werkverkeer waren minder geneigd om ontslag te nemen. Ook het aantal werknemers dat een promotie kreeg, daalde niet wanneer het vanuit huis kon werken.

Ook managers bij het bedrijf raakten tijdens de studie overtuigd. Voor de studie hadden zij geschat dat de productiviteit met 2,6 procent zou dalen. Na afloop van het experiment voorspelden zij echter dat de productiviteit met 1 procent zou stijgen. Het resultaat bij Trip.com: hybridewerken is na de studie permanent ingevoerd.

Meer wetenschap, of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.