©EHang

Autonome vliegende taxi vervoert voor het eerste passagiers: pelgrims in Mekka

Autonome vliegende taxi vervoert voor het eerste passagiers: pelgrims in Mekka

17 juni om 15:30

Na jaren van tests, later ook met echte mensen, gaan de eerste twee autonome vliegende taxi's echte passagiers vervoeren. De bemande test vindt nu plaats tijdens de jaarlijkse hadj, de pelgrimstocht voor moslims naar Mekka.

De interesse in vliegende taxi's is groot in het Midden-Oosten. In Dubai zijn plannen voor een netwerk van vliegende 'auto's en ook in Saudi-Arabië gaan nu vliegende taxi's de lucht in. Twee stuks worden er getest tijdens de hadj, de pelgrimstocht voor moslims die die momenteel bezig is, van 14 tot en met 19 juni. Miljoenen moslims trekken dan naar Mekka en het is dan altijd ontzettend druk. Kansen dus voor een taxi die de files kan overslaan.

De taxi's zien eruit als een soort mega-drones: octocopters met acht propellers van het Chinese bedrijf EHang. Het gaat om de EH216-S, die dus zelfstandig zonder piloot vliegen. En Mekka heeft een primeur: dit is de eerste vliegende taxi die toestemming heeft van een civiele luchtvaartautoriteit. Niet eerder mochten gewone burgers dus zonder gedoe in zo'n vliegende taxi stappen.

Klein maar veelzijdig

Het vliegende voertuig van EHang kan twee personen vervoeren, met een maximale laadcapaciteit 220 kilogram. Door het kleine formaat is 'ie nuttig voor in de stad: slechts 1,85 meter hoog en 5,63 meter breed. En de acht armen van het coptertje zijn inklapbaar en nemen dus maar relatief weinig parkeerruimte in beslag. Met zijn maximale capaciteit kan de EH216 een hoge snelheid van 130 km/u bereiken, met een bereik van iets meer dan 35 kilometer per vlucht. Dat gebeurt volledig autonoom, via een controlesysteem dat door EHang is ontwikkeld.

De praktijktest is een belangrijke stap voor Saudi-Arabië om de vliegende taxi landelijk te kunnen invoeren. "In lijn met Saudi Vision 2030 is ons doel om een 'Connected Kingdom' te bevorderen, dat dient als een toegangspoort voor onze partners om toegang te krijgen tot groeimogelijkheden in Saoedi-Arabië en de regio in het algemeen", zegt Majid Alghaslan, voorzitter en CEO van Front End, de projectontwikkelaar die de EHang-voertuigen in Saudi-Arabië inzet.

Meer vliegende auto's en mis niets met onze Bright-app.