'Stemming over EU-wet die onze berichten wil scannen uitgesteld na ophef'

©Unsplash

'Stemming over EU-wet die onze berichten wil scannen uitgesteld na ophef'
20 juni om 15:54
Laatste update: 20 juni om 16:00

De plannen van de Europese Unie om chatberichten op het toestel van gebruikers zelf te controleren op kindermisbruikbeelden, is uitgesteld. De EU-lidstaten zouden meer tijd willen hebben om alle gevolgen af te wegen.

De insteek van de regelgeving klinkt goedaardig: de EU wil dat smartphones een scan gaan bevatten die zoekt naar kindermisbruikbeelden. Met zo'n systeem zou de end-to-end versleuteling van telefoons en apps technisch gezien in stand blijven, en zou er toch gezocht kunnen worden naar beelden van kindermisbruik. De scan vindt namelijk plaats voordat een bericht wordt versleuteld, en dus alleen door de verzender en ontvanger bekeken kan worden.

Maar, stellen tegenstanders van het voorstel: dit is alsnog een bedreiging voor de privacy van burgers. Er draait immers een controle op de apparaten van alle EU-burgers, en dus wordt je soort van afgeluisterd zonder verdenking. Bovendien vertrouwt niet iedereen de technische beloftes: wat als er een kwetsbaarheid is? En hoe weten we of overheden de technologie later niet misbruiken om bijvoorbeeld critici op te kunnen sporen? Het voorstel wordt gezien als een eerste stap richting het onklaar maken van end-to-end versleuteling, de techniek waardoor iedereen – waaronder ook criminelen – ongestoord kunnen chatten.

Stemming uitgesteld

Het 'chat control'-voorstel was een stokpaardje van België, dat momenteel voorzitter is van de Raad van de EU. En het is dus uitgesteld, meldt het Belgische HLN. België wilde graag een stemming houden over het voorstel voordat het voorzitterschap op 1 juli overgaat naar het volgende EU-land, in dit geval Hongarije. Het is niet bekend of dat land zich ook zo wil inzetten voor het voorstel als België dat deed.

Europarlementslid Patrick Breyer, lid van de Duitse Piratenpartij, is blij met het uitstel van de stemming. "Het zou het eind inluiden van privéberichten en veilige encryptie", schrijft Breyer. Hij denkt dat de ophef heeft geleid tot het uitstel van de stemming. "Zonder de inzet en weerstand van talloze individuen en organisaties in Europa, zouden de EU-regeringen vandaag hebben gekozen voor totalitaire willekeurige chatcontrole, het begraven van de digitale privacy van correspondentie en veilige encryptie", aldus Breyer.

Apple schrapte vergelijkbaar plan ook

In 2021 kwam Apple met een vergelijkbaar plan voor het op het apparaat zelf opsporen van kindermisbruikbeelden. Bij dat plan zou een speciaal algoritme op iPhones zoeken naar de digitale vingerafdrukken van zulke beelden.

Ook toen klonk er veel kritiek, van experts en kennelijk ook van Apple-medewerkers zelf. Apple zette dat plan toen tot nader order in de koelkast, en inmiddels heeft het bedrijf er ook niets meer over gezegd.

Meer online privacy en mis niets met onze Bright-app.