Tidal verandert zijn lossless audio naar een ander format

©Unsplash

Tidal wisselt zijn lossless audio naar een ander format
21 juni om 23:30

Tidal pakt zijn lossless en immersive audio-formats aan. Het verruilt Master Quality Authenticated (MQA) en Sony’s 360 Reality Audio voor HiRes FLAC en Dolby Atmos, omdat dit een toegankelijkere audiobeleving zou bieden.

Tidal staat erom bekend een van de streamingdiensten te zijn die een lossless audiokwaliteit biedt, net als ruimtelijke audio. Zo wordt je als je oordopjes of een hoofdtelefoon gebruikt die dit type audio ondersteunt, gevoelsmatig middenin de muziek geplaatst. Eerder maakte Tidal voor zijn lossless en ruimtelijke audio gebruik van MQA en 360 Reality Audio, maar dat verandert. Het kiest voor FLAC (Free Lossless Audio Codec) als het gaat om stereogeluid en Dolby Atmos voor ruimtelijke audio. 

FLAC

FLAC is het beste te vergelijken met de muziekkwaliteit van een CD. Daarin is nog een verschil tussen gewoon en hoge resolutie. Bij Tidal krijg je momenteel drie keuzes als het om audiokwaliteit gaat, waarbij de laagste kwaliteit AAC-bestanden van maximaal 320 kbps gebruikt, de hoge CD-kwaliteit lossless FLAC-bestanden gebruikt en de maximum kwaliteit high-res FLAC-bestanden gebruikt, naast Master Quality Authenticated. 

Dat laatste is bijzonder, want er zijn weinig streamingdiensten die dit formaat ondersteunen omdat je er speciale hardware of software voor nodig hebt. Wel kun je rekenen op een geweldige audiokwaliteit met vrij compacte bestandsgroottes. Nu wordt er afscheid genomen van MQA en doet HiRes FLAC zijn intrede op het platform. Een audioformat dat beter is dan CD-kwaliteit. Daarnaast wordt er voor Dolby Atmos gekozen omdat dit volgens Tidal door veel apparaten wordt ondersteund. Ook blijken veel artiesten ermee te werken. 

360 Reality Audio wordt grijs

Het is niet alleen een keuze voor toegankelijkheid, want het MQA-format gaat gepaard met licentiekosten die Tidal nu bespaart. Als je albums en nummers in MQA hebt, dan worden deze bestanden binnen Tidal straks automatisch vervangen door de beste kwaliteit FLAC. 360 Reality Audio is straks grijs en niet meer beschikbaar binnen de streamingdienst. 

Ondertussen is het wachten nog steeds op de grootste streamingdienst Spotify, die er inmiddels jaren over doet om één variant lossless audio aan te bieden. Mocht je een goede nieuwe hoofdtelefoon hebben, dan kan het dus interessant zijn om naar een streamingdienst uit te wijken die lossless of ruimtelijke audio biedt.

Meer over streaming en mis niets met onze Bright-app.

Lees meer over:

Deel via