Nederlanders verbruiken sinds 2000 veel minder energie

©Unsplash

Nederlanders verbruiken sinds 2000 veel minder energie
23 juni om 18:00

Het energieverbruik van Nederlanders is sinds 2000 steeds minder geworden. De daling is fiks: het totale energieverbruik in Nederland is met 17 procent gedaald. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat fossiele brandstoffen zelfs met 26 procent zijn afgenomen. Dat zijn vooral kolen en aardgas: olie neemt met slechts 6 procent af.

Hoewel er meer werd gereden, is het totale energieverbruik van het wegverkeer met 10 procent gedaald. Auto’s werden zuiniger, we tankten minder diesel (-22%) en er zijn ook minder dieselauto’s verkocht. Ook slaat het internationale vrachtverkeer Nederland liever over als het even kan: tanken is in een paar jaar tijd immers aanzienlijk duurder geworden. Het CBS schrijft: “Het verbruik van elektriciteit voor elektrische auto’s op de Nederlandse wegen groeide in 2023 met een derde ten opzichte van het jaar 2022.” In 2023 werd er evenveel benzine als diesel verbruikt. 

Energieverbruik van woningen

Het energieverbruik van woningen is mede dankzij isolatie, warmtepompen en andere verduurzamingsopties met 30 procent afgenomen. Ook de zachte winters en stijgende aardgasprijzen hebben eraan bijgedragen dat we aanzienlijk minder energie verbruikten. In het afgelopen jaar viel het trouwens mee: dat was 3 procent. 

Tot slot daalt ook het energieverbruik van de energiesector en de landbouwsector. Ze gingen met bijna 25 procent naar beneden omdat er meer steenkool en aardgas werd verbruikt. Deze sectoren weten hernieuwbare bronnen steeds beter te vinden, bijvoorbeeld door zonnepanelen en windmolens te plaatsen. Krijg meer inzichten in de energiecijfers op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 


Lees meer over Energie op Bright en check de nieuwsbrief.