'Praten met Amazon AI-lexa kost een tientje per maand'

©Unsplash

Het kost je een tientje per maand om met Amazon AI-lexa te spreken
23 juni om 22:00
Laatste update: 23 juni om 22:05

Amazon is van plan om zijn spraakassistent Alexa te voorzien van AI, waarmee de assistent 10 dollar per maand kost. Je kunt Alexa gratis blijven gebruiken zonder AI, maar met AI kan Amazon onder andere leren van je routines en moeilijkere aanvragen verwerken.

Amazon zou volgens Reuters een soort AI-superversie van Alexa willen maken die 5 tot 10 dollar per maand kost, bovenop je Prime-lidmaatschap. Nu is Prime in de Verenigde Staten een stuk uitgebreider en duurder: het kost daar 14,99 euro per maand, versus de 4,99 euro die het in Nederland kost. Met 5 of 10 dollar meer is het abonnement maandelijks dus wel meteen een stuk duurder. 

Alexa met AI

Daarvoor krijg je onder andere de optie om niet meer ‘Alexa’ te hoeven zeggen als je de assistent iets wil vragen. Ook zou het meerdere aanvragen kunnen verwerken in één prompt, en dan gaat het bijvoorbeeld om tegelijkertijd een Uber Eats-bestellen en een e-mail opstellen. Ook kun je het complexere vragen stellen zoals wat voor muts en handschoenen je het beste kunt kopen voor een bergbeklimtrip en een gedegen antwoord krijgen. 

Het meest intrigerende is de mogelijkheid om van je te leren. Denk bijvoorbeeld aan je ochtendrituelen: als Alexa weet dat jij elke dag om 8 uur het nieuws wil weten, hoeveel files er staan op je route naar werk en wat voor weer het is, dan zal het dat onthouden. 

Gewone Alexa blijft

De gewone versie van Alexa blijft ook: daar hoef je niets voor te betalen. Wel zou Amazon daar mogelijk wat kleinere AI-toevoegingen aan willen doen. Wat daar precies onder valt is nog onbekend. Wel zegt Amazon dat er nu ook al allerlei AI binnen Alexa aanwezig is. In Nederland is Amazon Alexa nog niet zo populair. Dat komt omdat het nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Hier zou Amazon momenteel wel mee bezig zijn. 

De nieuwe variant van Alexa zou in augustus worden gelanceerd. Amazon zou de assistent graag een soort remake willen geven, in de hoop dat de spraakassistent populairder wordt. Er gaat overigens ook een geluid dat er mogelijk een abonnement bijkomt voor alleen Alexa zonder dat je ook Prime hoeft af te nemen. 

Lees meer over Amazon, of blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de gratis Bright Nieuwsbrief.