©Amazon

Amazon Alexa krijgt een grote AI-update - met een addertje onder het gras

Amazon Alexa krijgt een grote AI-update - met een addertje onder het gras

22 mei om 21:12

Amazon geeft binnenkort een grote generatieve AI-upgrade aan zijn spraakassistent Alexa. Die upgrade van Alexa zal echter niet gratis zijn en komt mogelijk met een maandelijks abonnement.

De nieuwe Alexa is beter in staat om gesprekken te voeren met gebruikers. Dat zeggen twee Amazon-insiders aan de Amerikaanse tv-zender CNBC. Om de nieuwe AI-capaciteiten te bekostigen, moeten gebruikers een abonnement nemen. Dat zal losstaan van een Amazon Prime-abonnement. Er is volgens de bronnen intern nog niet besloten hoeveel de dienst moet kosten.

Aan de grondslag van de nieuwe Alexa ligt een AI-taalmodel genaamd 'Remarkable Alexa'. Dat berichtte Business Insider onlangs. Het is een volledig nieuwe versie van de achterliggende software van de huidige Alexa, die de assistent in staat zou stellen om onder meer de context van gesprekken te onthouden en persoonlijker te antwoorden dan de huidige versie. 

Mogelijk in juni

Het is nog niet bekend wanneer Amazon de nieuwe Alexa wil uitbrengen. Business Insider berichtte in januari dat de assistent mogelijk op 30 juni voorgesteld wordt. Die datum is opvallend. In juni presenteert Apple wellicht ook zijn verbeterde versie van Siri. Zowel Apple als Amazon zijn bezig met een inhaalslag op het gebied van AI, nadat concurrenten als Microsoft en Google er vroeg mee aan de slag zijn gegaan. 

Wel is het zo goed als zeker dat de nieuwe assistent er komt. Amazon heeft in april zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief gepubliceerd. Daarin zei ceo Andy Jassy dat het bedrijf aan tal van AI-toepassingen werkt. Een van de zaken die hij expliciet vermeldt, is 'een nog slimmere en capabelere Alexa'.

Lees meer nieuws over smart home, en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.