©HomeWizard

Thuisbatterij HomeWizard slaat zonne-stroom op, sluit je zelf aan op stopcontact

Deze betaalbare Nederlandse thuisaccu slaat je overtollige zonnestroom op, en je sluit 'm zelf aan

25 juni om 14:58
Laatste update: 26 juni om 10:13

Weer een Nederlandse thuisaccu: HomeWizard komt nu met een plug & play thuisbatterij die je met een stekker gewoon zelf kan installeren, waar je ook maar wil in huis.

De thuisaccu is in opkomst, en wordt mogelijk nog interessanter bij het verdwijnen van de salderingsregeling voor het terugleveren van zonne-energie. Op dat moment kan het aantrekkelijk zijn om overdag je zonne-energie op te slaan voor gebruik in de nacht, of tijdens de volgende bewolkte dag. Eerder zagen we al thuisaccu's van onder meer Zonneplan en Planetpod.

De HomeWizard thuisaccu heeft een capaciteit van 2,7kWh en dat is bewust kleiner dan veel concurrerende modellen. Veel andere thuisbatterijen hebben een capaciteit van 8 tot 10 kWh, en dat is gewoon te veel zegt HomeWizard-oprichter Paul Straathof. "Hierdoor betaal je voor opslag die je in de zomer niet leeg krijgt en in de winter niet vol. Bij een gemiddelde woning is een opslag tussen de 2 kWh en 5 kWh perfect om alle apparaten in huis van stroom te voorzien gedurende de nacht", aldus Straathof.

Geen batterij die zelfstandig handelt

In de batterij van HomeWizard zit geen slim algoritme dat namens de eigenaar handelt op de markt voor stroom. De thuisaccu's van Zonneplan werken wel zo: ze zijn met een capaciteit vanaf 10 kWh veel groter en dus duurder, maar beloven zichzelf terug te verdienen. Dat doen zulke batterijen door overdag goedkope/gratis zonnestroom in te slaan, en die later automatisch weer voor een hoger bedrag te verkopen.

Maar, stelt Straathof van HomeWizard: "Meer opslag dan je gedurende één dag uit het net gebruikt is helemaal niet nodig om het gebruik van je eigen zonnestroom te maximaliseren. Idealiter vang je er je avond- en nachtverbruik mee op. Overdag springt de batterij ook automatisch bij om pieken op te vangen."

Zelf installeren en uitbreiden

Voordeel van de thuisbatterij van HomeWizard is dat je 'm makkelijk zelf kan installeren. Je steekt de stekker in een van de stopcontacten in je huis en koppelt de batterij met de P1 Meter van HomeWizard: een dongel van 29,95 euro die je in de slimme energiemeter in je meterkast steekt. Die dongel weet of je zonnepanelen energie opwekken die je niet gebruikt, en dan loopt de batterij vol.

En als je later stroom nodig hebt, wordt die eerst door de thuisaccu geleverd zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Dat installeren en instellen kan je gewoon zelf via de HomeWizard-app, waarmee je nu ook al bijvoorbeeld gratis wasjes kan laten draaien. En als blijkt dat je toch meer vermogen nodig hebt, kun je makkelijk zelf een tweede thuisaccu toevoegen. Eén batterij kan met 800 watt laden en 800 watt ontladen, en elke batterij heeft zijn eigen micro-omvormer.

Volgens HomeWizard vermindert de thuisaccu jaarlijks zo’n 300 kg CO2-uitstoot waardoor het apparaat binnen drie jaar CO2-neutraal is. Hij maakt wel geluid: nominaal 32 dB, vergelijkbaar met het volume van van een koelkast. Hij is 40 cm breed, 20 cm diep en 30 cm hoog, en heeft een verwachte levensduur van 15 jaar en 6000 batterijcycli.

De thuisaccu van HomeWizard is gebruikt LFP-cellen, die geen conflictmetalen zoals kobalt en mangaan bevatten en bovendien zijn ze veilig voor in huis. LFP-cellen zijn stabiel en kunnen veel minder snel in brand vliegen dan gangbare lithium-ion-batterijen. Bovendien zijn LFP-batterijen relatief goedkoop, en dus kost de 2,7 kWh-thuisccu van HomeWizard 1395 euro. Reserveren kan vanaf nu, de eerste exemplaren worden vanaf volgende maand geleverd.

Meer thuisbatterijen en mis niets met onze Bright-app.