©Kallaway

Mark Zuckerberg van Meta heeft kritiek op AI-concurrentie 'willen God namaken;

Zuckerberg haalt uit naar 'gesloten' AI-concurrenten: 'Ze willen God namaken'

28 juni om 09:28

Meta-topman Mark Zuckerberg heeft flink uitgehaald naar concurrenten die werken aan gesloten AI-systemen. Volgens hem denken die bedrijven 'God te maken', maar zal er volgens Zuckerberg straks meer dan één relevant AI-systeem zijn.

Zuckerberg doet de uitspraken in een YouTube-interview met Kane Sutter. Opnieuw probeert Zuckerberg zich als voorvechter van open source te profileren, iets dat hij eerder deed door de VR-brillen van zijn bedrijf als het open alternatief te noemen tegenover de gesloten Apple Vision Pro.

"Ik denk niet dat AI-technologie iets is dat gehamsterd moet worden, en dat één bedrijf het mag gebruiken", aldus Zuckerberg. "Het staat me tegen als mensen in de tech-industrie praten over het bouwen van de 'one true AI'. Het is bijna alsof ze denken dat ze God creëren of zoiets en – dat is niet wat we doen", aldus de Facebook-oprichter. "Ik denk niet dat dit zo gaat uitpakken."

'Grootspraak logisch maar misplaatst'

Zuckerberg snapt waar de grootspraak van de AI-makers vandaan komt. "Je wil het gevoel hebben dat je iets belangrijks doet, je zegt 'we bouwen dat ene juiste ding voor de toekomst', weet je wel?". Maar Zuckerberg legt uit dat de realiteit niet zo werkt, en dat mensen meerdere apps op hun telefoon hebben, een boel verschillende diensten gebruiken. "Er is niet één bedrijf waar mensen alles van willen kopen", aldus de topman.

Het kan volgens Zuckerberg dan ook niet anders dan dat verschillende bedrijven succes gaan hebben met verschillende soorten AI die verschillende soorten gebruikers aanspreken. In dat kader haalt Zuckerberg ook uit naar bedrijven als OpenAI en Microsoft, die hun AI achter gesloten deuren ontwikkelen. "Je wil zoveel mogelijk mensen betrekken en de kans geven", zegt Zuckerberg daarover. "Dat is wat cultuur is toch? Het is niet alsof één groep mensen alles voor iedereen mag bepalen?".

Kritiek komt op opvallend moment

Zuckerberg klinkt in het interview toch een beetje als de gebeten hond. Vast niet geheel toevallig in de week dat naar buiten kwam dat Apple de AI-chatbots van Meta niet wilde koppelen aan iOS vanwege privacyzorgen, terwijl de koppeling met OpenAI er wel komt en ook andere samenwerkingen worden besproken.

Toch moet gezegd dat de Llama AI-modellen van Meta inderdaad open source beschikbaar worden gesteld aan onderzoekers, terwijl grotere concurrenten dat niet doen. Maar ook dat kan je weer op verschillende manieren bekijken. Meta speelt op AI-vlak een andere rol dan bij sociale media, waar het bedrijf al ruim een decennium een wurggreep op heeft. En zolang het over sociale media ging, was Zuckerberg nooit zo'n voorvechter van open platforms en veel concurrentie.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.