'Apple wilde Meta-chatbots niet in iOS hebben vanwege privacyzorgen'

©Meta

Apple wilde kunstmatige intelligentie Instagram-moeder Meta niet vanwege privacy
25 juni om 10:11

Volgens geruchten voerde Apple gesprekken met Instagram-moederbedrijf om een koppeling met de Llama-chatbots van het bedrijf in iOS 18 te bouwen, zoals met ChatGPT gebeurt. Vanwege privacyzorgen zou Apple zich hebben teruggetrokken.

Apple draait met iOS 18 straks zijn eigen kunstmatige intelligentie. En als het vragen tegenkomt die de eigen AI niet kan beantwoorden, dan kan het de vraag straks doorverwijzen naar een andere AI, met toestemming van de gebruiker. De eerste en voorlopig enige AI-chatbot waarmee dat kan is ChatGPT, maar Apple liet al doorschemeren dat dat er in de toekomst meer kunnen worden.

Volgens eerdere geruchten zou Apple al gesprekken hebben gevoerd met Google, en dit weekend werd duidelijk dat er ook met Meta gesproken was over AI. Maar al in maart zou duidelijk zijn geworden dat Apple geen interesse had in een integratie met de Llama-chatbots van Meta. "Het ziet de privacy-praktijken van het bedrijf als niet streng genoeg", schrijft Bloomberg over de manier waarop Apple naar de Meta-AI kijkt.

AI duurt hier nog even

Apple zou volgens geruchten ook gesprekken voeren met AI-bedrijf Anthropic, dat onlangs hoge ogen gooide met de nieuwste versie van zijn chatbot Claude. Craig Federighi, hoofd software bij Apple, zei tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC dat Apple op termijn een keuze wil bieden tussen verschillende AI-modellen. Als voorbeeld gaf Federighi een koppeling met een medische AI, gespecialiseerd in antwoorden op vragen waar een meer algemene AI niet geschikt voor is.

In de EU moeten we wat langer wachten op de nieuwe AI-functies van Apple, die in eerste instantie toch alleen in het Engels werken. Apple zegt niet zeker te weten of de AI-functies wel voldoen aan de DMA-regels van de EU, die machtsmisbruik van grote bedrijven op de open markt moet tegengaan. Grote bedrijven die de wet schenden, lopen risico op miljardenboetes en daarom zou Apple de situatie eerst willen afstemmen met de EU.

Meer kunstmatige intelligentie en mis niets met onze Bright-app.