©Freepik

Moeders praten door smartphone minder met hun baby, dit is het gevolg

Telefoongebruik van moeders leidt tot dit probleem bij jonge kinderen

28 juni om 22:24
Laatste update: 28 juni om 22:26

Moeders die veel hun smartphone gebruiken praten fors minder met hun jonge kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door de Universiteit van Texas. Het telefoongebruik heeft later gevolgen voor de taalontwikkeling van de kinderen.

Nieuwe moeders die veel tijd op hun telefoon doorbrengen, kunnen de taalontwikkeling van hun kind schaden. De wetenschappers ontdekten dat moeders tot 26 procent minder met hun kinderen praten wanneer ze hun telefoon gebruiken. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Child Development.

Hoewel dit onderzoek zich specifiek richtte op moeders, zijn de bevindingen waarschijnlijk van toepassing op beide ouders. Het was dan ook waardevol geweest om ook vaders bij het onderzoek te betrekken, aangezien zij ook een belangrijke rol spelen in de opvoeding.

Verrast door cijfers

Onderzoekers volgden zestien moeders en hun baby's. De baby's droegen kleine audiorecorders terwijl het telefoongebruik van hun moeders werd bijgehouden. De onderzoekers waren verrast door de hoeveelheid telefoongebruik bij de deelnemers: gemiddeld 4,4 uur per 12 uur.

De analyse van meer dan 16.000 minuten aan gegevens toonde aan dat telefoongebruik leidde tot een afname van 16 procent in het aantal woorden dat moeders tegen hun kinderen spraken. Kortere periodes van telefoongebruik (een tot twee minuten) resulteerden in een nog grotere afname van 26 procent.

Effecten van telefoongebruik

Het effect van telefoongebruik op de spraak van moeders was sterker bij korte periodes van telefoongebruik. Als moeders hun telefoon voor één tot drie minuten oppakten, nam hun spraak meer af dan bij langere periodes van gebruik.

Eerder onderzoek toonde al eens aan dat praten met baby's vanaf jonge leeftijd hun taal- en communicatievaardigheden verbetert. Telefoongebruik beïnvloedde de spraak van moeders ook meer op bepaalde tijdstippen van de dag, met name tussen 9 en 10 uur, 12 en 13 uur en 15 en 16 uur.

Bewustwording en advies

Professor Kaya de Barbaro en Dr. Miriam Mikhelson adviseren ouders om zich bewust te zijn van de impact van telefoons op hun vermogen om afgestemd te zijn op de behoeften van hun kind. Ze benadrukten dat consistente en responsieve zorg cruciaal is voor baby's, wat moeilijker kan zijn door de verleidelijke aard van smartphones.

Lees meer nieuws over wetenschap en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.