Door deze man lijken de nieuwe Samsung-gadgets meer op die van Apple

©Mercedes

Nieuwe Samsung-gadgets lijken op Apple? Dat komt door deze man

De nieuwe smartwatches en oordopjes van Samsung krijgen opvallende nieuwe ontwerpen. Daarvoor verantwoordelijk is een voormalige ontwerper van Mercedes. Online klinkt er ook wel kritiek, omdat de nieuwe designs veel op Apple zouden lijken.

Afgaand op de leaks van de nieuwe gadgets die Samsung op 10 juli onthult, voert de fabrikant grote veranderingen door in de ontwerpen van zijn smartwatches en oordopjes. De nieuwe gadgets hebben voor Samsungs doen vrij gewaagde ontwerpen.

De belangrijkste persoon achter de nieuwe koers van Samsung is Hubert H. Lee, een Chinese ontwerper die eerder een belangrijke designer bij Mercedes was. Lee stapte eind 2022 over naar Samsung, waar hij de leiding heeft over het designteam. De aankomende apparaten zien er dankzij zijn inbreng anders uit dan eerdere producten van het bedrijf.  

Dat is bijvoorbeeld te zien aan de uitgelekte Galaxy Buds 3-oordoppen, die er een stuk stijlvoller uitzien dan de voorgangers. Ook lijken ze met hun steeltjes nu meer op de AirPods van Apple, maar zoveel andere oordopjes hebben ook steeltjes. 

De oortjes zouden ook beschikken over een LED-lichtstrip. Dat doet denken aan het opvallende Cyberpunk-achtige achterlicht voor de Mercedes-Benz CLS-model, die Lee in 2012 ontwierp. Dit soort details zouden kenmerkend zijn voor de stijl van Lee.

Galaxy Watch Ultra

Ook de Galaxy Watch Ultra, die eveneens is uitgelekt, krijgt een totaal ander ontwerp dan de vorige smartwatches van Samsung. Het nieuwe horloge combineert een vierkante vorm met een rond scherm. 

De Galaxy Watch Ultra roept online gemengde reacties op, omdat de kast van het horloge lijkt op die van de Apple Watch Ultra. Ook de felle oranje kleur van een van de bandjes lijkt geïnspireerd op het Apple-horloge. 

Alle fabrikanten lijken meer op elkaar

Dat populaire gadgets steeds meer op elkaar lijken, is niet zo vreemd. Zowel de ontwerptaal als de software-ervaringen van veel fabrikanten zijn de afgelopen jaren dichter bij elkaar gekomen. "Het techlandschap voelt een stuk saaier, nu giganten als Samsung en Apple niet langer de grenzen verleggen. Het is misschien saai, maar het heeft ook meer stabiliteit gebracht in de ervaring van gebruikers. De focus ligt nu meer op verfijning en een langzamer tempo van upgrades", vindt de Samsung-fansite Sammobile.

Galaxy S25 Ultra

De designveranderingen beperken zich niet tot de wearables, want intussen lekte ook uit dat de Samsung Galaxy S25 Ultra, die begin volgend jaar wordt verwacht, eveneens een ander ontwerp krijgt. De S25 Ultra wordt dunner en krijgt afgeronde hoeken, terwijl de voorganger vrij scherpe hoeken heeft.  

Samsung onthult de nieuwe Galaxy-producten, waaronder ook de eerste Galaxy Ring en de nieuwe vouwtelefoons Galaxy Z Fold 6 en Flip 6, tijdens een Unpacked-event op 10 juli. We zijn daar bij aanwezig, dus volg het Samsung-nieuws via onze nieuwe app.

En tot slot, dit was een van de gewaagde conceptcars die Lee ontwierp voor Mercedes: