Chinees ruimtevaartbedrijf lanceert per ongeluk raket, is gelukkig goed verzekerd

©Unsplash

ruimtevaartbedrijf lanceert per ongeluk raket
1 juli om 11:30
Laatste update: 1 juli om 13:12

In ontelbare films en series is het lanceren van een raket een druk op de knop. In werkelijkheid zitten daar heel veel veiligheidsmaatregelen voor. Toch lanceerde het bedrijf Space Pioneer per ongeluk een raket en dat liep maar net goed af.

Space Pioneer is een bedrijf ervaren in het lanceren van raketten. Het probeert net als Space X een raket te ontwikkelen die weer terug kan keren op aarde. Het lanceerde in 2023 al de Tianlong-2 raket in de ruimte.

Statisch

Voordat een raket de lucht in gaat zijn er heel veel testen. Een daarvan is de statische test. Hierbij wordt een raket of gedeelte van een raket gestart maar niet gelanceerd. De voertuig wordt op het platform vastgezet zodat het niet vertrekt.

Space Pioneer voerde een statische test uit met een rakettrap, een onderdeel van een complete raket. Het was de bedoeling dat men de motoren zou starten op het platform zonder dat de raket er vandoor zou gaan.

Dat ging niet volgens planning want op de beelden kun je zien dat de rakettrap het platform verlaat en na een aantal seconden wordt uitgeschakeld. Het apparaat tuimelt daarna terug richting aarde waar het op de grond ontploft.

Geen gewonden

Hoewel het er heftig uitziet op de beelden, zijn er gelukkig geen doden of gewonden gevallen op de grond. Wel zal er een e-mailtje uitgaan naar de verzekeringsmaatschappij want er is een hele rakettrap afgeschreven en die zijn niet goedkoop.

Space Pioneer heeft in een statement verklaard dat er een structurele fout was tussen de rakettrap en het platform. Hierdoor werd het apparaat niet vastgehouden en kon het vertrekken. De computer schakelde de raket automatisch uit waardoor het 1,5 kilometer van het platform te pletter sloeg.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.