©Unsplash

SpaceX mag voor 843 miljoen dollar het ruimtestation ISS laten neerstorten

SpaceX mag voor 843 miljoen dollar het ruimtestation ISS laten neerstorten

27 juni om 16:17

Elon Musks commerciële ruimtevaartorganisatie helpt al een tijdje het International Space Station (ISS) met onder andere bevoorrading en personeel wissels. Nu gaat het helpen om het ruimtestation te vernietigen, want vanaf 2030 is het ISS afgeschreven. Een nieuw ruimteschip van SpaceX moet ervoor zorgen dat het ruimtestation straks veilig op een onbevolkte plek crasht.

NASA heeft bevestigd dat SpaceX gaat helpen om het ISS in een andere baan rond de aarde te krijgen. Dat is vanaf 2030 nodig zodat het grote ruimtestation veilig in de dampkring kan opbranden en eventuele resten in de Stille Oceaan of een andere onbevolkte plaats vallen.

Er is 843 miljoen dollar vrijgemaakt voor Musks organisatie om een nieuw ruimtevaartuig te ontwikkelen. Officieel noemt NASA het een ‘Deorbit Vehicle’ en het moet een volledig nieuw ontwerp worden. In tegenstelling tot de Dragon capsules die nu naar het ISS vliegen, neemt NASA ook het eigendom van het ruimtevaartuig over van SpaceX. Het gaat functioneren als een soort ‘sleepboot’ die het ruimtestation naar een andere baan rond de aarde brengt. Voordat het ISS in de dampkring terechtkomt, moet het vaartuig weer loskoppelen.

Veel lekkages en defecten

Het ISS bestaat al sinds 1998 en wordt door vijf verschillende ruimtevaartorganisaties gebruikt, met name voor onderzoeken en experimenten. Het station is in de loop der jaren erg versleten en kampt met meerdere lekkages, veroorzaakt door kleine meteorieten en ander ruimtepuin. De straling in de ruimte zorgt ook voor veel defecte apparatuur.

In plaats van een ruimtestation gebouwd door overheidsinstanties, lijkt de vervanger van het ISS uit de commerciële sector te komen. SpaceX heeft al plannen om een ruimtestation te lanceren, net als andere organisaties zoals Jeff Bezos’ Blue Origin. Er is zelfs een plan om een opblaasbaar ruimtestation te lanceren.

Lees meer over ruimtevaart en abonneer je op ons Whatsapp-kanaal.