©Unsplash

Threads bestaat 1 jaar 175 miljoen gebruikers

Threads bestaat 1 jaar heeft 175 miljoen gebruikers en wil minder ‘boos’ zijn dan X

3 juli om 20:42
Laatste update: 3 juli om 20:53

Het is deze week een jaar geleden dat Meta een nieuw product lanceerde. Een product dat moet concurreren met Twitter/X. We zijn nu 12 maanden verder, hoe staat het platform ervoor?https://apps.microsoft.com/detail/9mxbp1fb84cq?amp%3Bgl=US&hl=en-us&gl=NL

Meta, formerly known as Facebook, heeft in de afgelopen jaren heel veel producten gelanceerd. Veel van deze proefballonnetjes sneuvelden of dreigen te verdwijnen in vergetelheid (Metaverse anyone?). Threads werd oorspronkelijk neergezet als messaging app. Dat mislukte, maar de app vond zichzelf opnieuw uit als een concurrent van Twitter.

Instagram

De timing voor de uitrol was perfect. Serie ondernemer Elon Musk deed (en doet) enorm zijn best om Twitter te gronde te richten. Veel gebruikers verlieten de app op zoek naar iets anders. De alternatieven Mastodon en Bluesky groeiden maar de adoptie van het grote publiek was er niet.

Meta heeft Threads ondergebracht bij Instagram. En net als in het gewone leven is het best makkelijk om beroemde ouders te hebben. Voor Threads gebruik je namelijk je account van Instagram en kun je automatisch iedereen op Threads volgen. Dat bleek een gouden zet. Binnen 5 dagen heeft de app 100 miljoen gebruikers en is daarmee op dat moment de snelst groeiende app ooit.

Na een kleine dip bleek Threads te blijven hangen bij de gebruikers en gingen de gebruikersaantallen en de maandelijkse actieve gebruikers omhoog.

Politiek

In de afgelopen 12 maanden heeft Meta veel updates gebracht naar Threads. Zo kun je naast de feed die volgens het algoritme werkt ook een chronologische feed van de  mensen die je volgt selecteren. Je kunt hashtags gebruiken (al zie je ze niet) en is een desktop app en een webclient.

Politiek en social media is een breekbaar onderwerp. De invloed van social media en de angst voor nepnieuws zijn een grote zorg in verkiezingstijd. Threads nam een gedurfde stap en besloot politiek grotendeels in de ban te doen. Dat wil zeggen, de dienst geeft je geen politieke content van accounts die niet volgt. Iets waar de baas van Threads Adem Mosseri nog steeds achter staat maar iets anders had willen communiceren. Dat zegt hij in een interview met Platformer.

Nederland

Overigens was Nederland en de rest van Europa niet direct deelgenoot van het succes van Threads. De app werd niet in Europa gelanceerd vanwege de strenge wetgeving. Op 14 december 2023 ging de app ook hier van start en kon de groei van het platform doorzetten.

Doorgroeien en lief zijn

Meta heeft bekend gemaakt dat Threads nu 175 miljoen gebruikers heeft. Dat is nog steeds weinig vergeleken met de 500 miljoen van X maar toch genoeg om serieus genomen te worden. In hetzelfde interview met Platformer zegt Mosseri ”Een ander belangrijk aandachtspunt is hoe we een van onze onderscheidende factoren kunnen verdubbelen, namelijk om een ​​minder boze ruimte te zijn”. Daarmee doelt hij op de veel gehoorde klacht over X. Dit ooit zo vrolijke verbindende microblog is voor velen veranderd in een donkere, negatieve ruimte. Zo wil Threads niet worden.

In de volgende 12 maanden wil Threads er alles aan doen om een leuke omgeving te blijven. Dat wil niet zeggen dat er geen kritiek mag zijn en dergelijke, maar Meta wil je de tools geven om dit te beheersen. een van deze tools is dat je zelf kan aangeven wie er mag reageren op een post. In 2025 zullen we zien of Threads serieus X kan benaderen in gebruikersaantallen. 

Natuurlijk kun je Bright ook volgen op Threads, doe je dat nog niet? Klik dan hier