©Unsplash

Nederlandse overheid waarschuwt vakantiegangers: update je smart home-apparaten

Nederlandse overheid waarschuwt vakantiegangers: update je smart home-apparaten voor vertrek

4 juli om 12:21
Laatste update: 7 juli om 12:39

Vroeger draaide je de deur op slot, reed je naar het zuiden en was je een paar weken van de zomervakantie verdwenen. Maar inmiddels heeft ons huis meer kwetsbaarheden dan de deursloten alleen, zoals al onze slimme apparaten. En die moeten we zeker voor de vakantie updaten, waarschuwt de Rijksoverheid.

De Rijksoverheid tuigt niet voor elk wissewasje een campagne op. Je weet dus dat het menens is als er zelfs een slogan en bijpassende url in het leven wordt geroepen: doejeupdates.nl. Met die site worden Nederlanders opgeroepen om hun slimme apparaten meteen na aankoop te updaten, dat ook te blijven doen en zeker voor vertrek naar vakantie nog alle updates na te lopen. Want als er misbruik van een lek wordt gemaakt terwijl je zelf niet thuis bent, kan je daar later last van krijgen.

Via kwetsbare smart home-apparaten als slimme camera's, deurbellen, lampen, tv's en meer, kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot je router. Of andersom: volgens de Rijksoverheid wordt een goede beveiliging van de router zelfs nog het vaakst vergeten, en dan kunnen criminelen juist weer bij je andere apparaten. Zetten ze gewoon die handige slimme camera's uit, of kijken ze via de sensoren mee. Dan denk je veilig te zijn, maar weten dieven juist precies wanneer je niet thuis bent.

We updaten weinig tot niet

Onderzoek van Verian, uitgevoerd in opdracht van de Rijksoverheid, toont aan dat vier op de tien Nederlanders een nieuw slim apparaat in gebruik neemt zonder dat direct te updaten. En een derde van de gebruikers zegt hun slimme apparaten langer dan een jaar niet, of zelfs nog nooit, te hebben gecontroleerd op updates.

"Veel mensen realiseren zich niet dat hun slimme apparaten 'domme dingen' kunnen doen als ze niet geüpdatet worden", zegt Masi Mohammadi, Smart Living Wetenschapper aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Een beveiligingscamera die valse alarmen genereert, een slim slot dat niet goed werkt, of slimme verlichting die 's avonds niet aangaat. Maar ook: internetcriminelen die via de router jouw wifi-netwerk binnenkomen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat er kan gebeuren. Dat geeft een onrustig gevoel als je van huis bent."

Drie tips van de overheid

Wil je graag op digitaal vlak gerust op vakantie, volg dan deze tips van de Rijksoverheid:

Controleer updates in de week voor vertrek: Ga per apparaat na of er updates beschikbaar zijn en voer deze direct uit. Benieuwd hoe slim jouw huis is? Doe dan nu de Huis IQ Test.

Stel automatische updates in: Controleer per apparaat of je ‘automatisch updaten’ kunt instellen. Als dit niet mogelijk is, noteer dan in je agenda om over drie maanden, en natuurlijk voor jouw volgende reis, opnieuw op updates te controleren.

Nieuwe slimme apparaten: Heb je onlangs een nieuw slim apparaat aangeschaft (bijvoorbeeld een slimme deurbel om te zien wie er voor de deur staat als je van huis bent)? Voer meteen een update uit als deze beschikbaar is en stel 'automatisch updaten' in als dat mogelijk is.

En wil je zeker weten dat je alles snapt? Dan is er zelfs een Huis IQ-test. We gaan er eigenlijk van uit dat elke Bright-lezer die test met vlag en wimpel haalt.

Meer smart home en mis niets met onze Bright-app.